Az orvosok háromnegyede tagja maradt a kamarának

Csattanós választ adtak az orvosok a kormányzat egészségügyi szakmai kamarákat szétverő törekvésére: több, mint 34 ezer tagja maradt a MOK-nak, március 31-éig ugyanis ennyien írták alá fenntartó nyilatkozatukat. Mostantól nem lehet sem politizálással vádolni, sem anyagilag zsarolni a megújult kamarát.

Mindezt Éger István kamara elnök mondta el mai sajtótájékoztatóján, hozzátéve, hogy a MOK folytatni fogja a szakmai alapon történő, s minden lehetséges törvényes eszközt megragadó kritikájának nyilvánosság elé tárását.

Ez a taglétszám magáért beszél, egyben jól hallható üzenet a döntéshozók számára. Ezzel együtt is, továbbra sem lehet kérdés, hogy egy hivatásrendi kamarának kötelező tagságon kellene alapulnia – ezügyben várjuk az Alkotmánybíróság állásfoglalását – mondta az elnök.

A megújult kamara egyáltalán nem új, hiszen a régi tagságának döntő többsége alkotja ma is. Amiben mégis új lesz, az a kamara szolgáltatói oldalának megerősítése tagjai körében és gazdálkodásának hatékonyságnövelése lesz. Ez teszi lehetővé, hogy belátható időn belül ne kelljen tagdíjat emelni.

Hogyan valósul meg az egészségügyi tárca kommunikációja?

- tért át Éger István a sajtótájékoztató második témájára.

Az ellátórendszer átalakításával kapcsolatos információáramlás katasztrofális. Mai napig nincs beutalási rend. Ami a minisztérium honlapján található, az hemzseg a hibáktól, így használhatatlan. Nem tisztázott, mi történik abban az esetben, ha a területileg illetékes intézmény köteles felvenni a beteget, de az ellátására már nincsen pénz és a sürgősségi eseteket leszámítva csak a várólisták hosszú sorát gyarapíták? Ahogy az sem, köteles-e és ha igen, kivel, egyeztetni a háziorvos, ha nem a területileg illetékes kórházba utalja a betegét?

A potyautasok kiszűrésének jogos követelménye nem lehet a háziorvos feladata. Az orvos dolga a gyógyítás, az orvos nem revizor, ez a biztosító dolga – jelentette ki Éger István. Mellesleg a TAJ kártyák validálásához szükséges adatbázist sem kapták meg. Külön megvitatást érdemel, vajon miért csak nyolc hónap elteltével szankcionálnák a potyautasokat? Milyen kezelése ez a közpénzek? Egy APEH bírságolás nem ennyire elnéző. A kamara nem büntetésért kiált, hanem a jogkövetkezetességet kéri számon.

Mobilitás program?

Ilyen nincsen – szögezte le az elnök. Immáron hat éve, egyedül a MOK-nak van programja, életpályamodellje az orvosok megfelelő bérezéséről, megfelelő hitelkonstrukciókról, szak- és átképzési rendszerről. A minisztérium korábban is csak gyártotta a különböző zöld, meg fehér könyveket, és most is csak jelszavak szintjén operál.

Szemen szedett hazugság az a többször is megismételt állítás a tárca részéről, hogy a kamara nem lett volna hajlandó részt venni ennek a programnak a kialakításában. Ezt írásos dokumentumok támasztják alá.

A mobilitási programnak már réges-régen meg kellett volna születnie. Nincsen semmilyen program, a kollégák pedig szinte le vannak dermedve, talán nem is hiszik, hogy ezek az egész további életükre kiható változások egy-két héten, hónapon belül megtörténnek.

A MOK, mint köztestület bírósághoz fordult az ellátást nagymértékben ellehetetlenítő intézkedésekkel szemben és – kész beadvánnyal - ugyanerre biztatja mindazon tagját, akinek a miniszter közigazgatási határozata jogait, jogos érdekeit súlyosan sérti.

Kamara ezen túlmenően az orvosok álláskeresésében is próbál segítséget nyújtani, részben regisztrációval, részben a kereslet-kínálat „összehozásával”.

Meg kell jegyezni azonban – tette hozzá az elnök, hogy az orvoslást nemcsak önmagában, hanem szakágazatain belül is hivatásnak kell tekinteni. Egy évtizedek óta sebészként dolgozó orvosból nem lehet egyik pillanatról a másikra mondjuk bőrgyógyászt „csinálni”, és fordítva sem, mint ahogy a sajtóból hírlően a minisztériumi íróasztaloknál azt elképzelik. Ezek választott hivatások, elkötelezettségek és személyes affinitás kérdései.

A döntéshozóknak tudomásul kell vennie, ország lakosságának pedig tudnia kell, attól, hogy az ellátó kapacitást csökkentik, a betegek száma még nem lesz kevesebb. Sőt az elöregedéssel, az egyre növekvő társadalmi-lelki feszültségek, szenvedélybetegségek szaporodásával csak nőni fog az ellátás iránti igény, miközben a hozzáférést gazdasági okokra hivatkozva minden lehető és lehetetlen módon igyekszik korlátozni a kormányzat. A megelőzésről ma már szavak szintjén sem lehet hallani. Mindezek hatása sajnos nem azonnal lesz láthatóvá, hanem jó esetben is csak néhány éven belül, leszámítva azokat a nem kívánatos, de nem is kizárható eseteket, amiket a kapacitáscsökkentés direkt módon idézhet elő a jövőben.

(mok)
(2007.04.04. 17:13)


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?