Fejlemény az ügyben: Tulassay is pontosít!

A Semmelweiss Egyetem rektora szerint pontatlanságok vannak az egészségügyi tárca vezetőjének levelében, amelyet épp a rektor korábbi levelének pontosítására írt.



A Semmelweis Egyetem (SE) minden munkatársa levelet kapott az intézmény rektorától, amelyben Tulassay Tivadar tájékoztat az egyetem helyzetéről; az egészségügyi miniszter pontatlanságokra hivatkozva arra kérte a rektort, hogy egy újabb dokumentumot juttasson el a dolgozókhoz.

Tulassay Tivadar a munkatársakhoz írt - és az MTI birtokába került - levelében úgy fogalmaz: az Egészségügyi Minisztérium a tavalyi évhez képest idén 4,8 milliárd forinttal kevesebbet utal a betegellátó tevékenység ellátására, és az SE önerőből csak mintegy negyedrészben tud felelősséget vállalni arra, hogy ezt a mértékű forráskivonást pótolni tudja. "Amennyiben külső kormányzati segítség nem érkezik és a fennmaradó 75 százalékot is teljesíteni kell, akkor az egyetem öncsonkításra kényszerül" - írja a munkatársaknak szóló levelében a rektor.

"Mindannyiunk, de különösen a betegellátás területén dolgozó munkatársaink számára napi küzdelmet jelent (...) a kormányzati döntések hatásaként jelentkező súlyos gazdasági helyzet és annak lelki-emberi vonatkozásai. El kell ismerjük, nagy bajban vagyunk, ami az egyetem életben maradását komolyan veszélyezteti" - olvasható a dokumentumban.

Mint a rektor írja, május végén az egyetem szenátusa válságköltségvetést fogadott el az intézmény likviditásának megőrzése érdekében és azért, hogy elkerüljék kincstári biztos kirendelését.

Az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztályától az MTI-hez eljuttatott közlemény és levél szerint a rektor dolgozóknak írt levele több részében is hiányos és pontatlan volt. Mint írják, az egészségügyi miniszter szükségesnek tartja, hogy a valós helyzetről tárgyilagos tájékoztatást nyújtson.

Pénteken Horváth Ágnes tárcavezető megbeszélést folytatott az egyetem rektorával, és arra kérte az egyetem rektorát, hogy egy újabb tájékoztató levelet juttasson el az intézmény dolgozóihoz.

Horváth Ágnes azt írja, hogy az intézmény támogatását nem az Egészségügyi Minisztérium folyósítja, hanem az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), valamint az egyetem ágyszáma a struktúraátalakítás során 2.691-ről 2.166-ra, azaz mintegy 19,5 százalékkal csökkent.

Az ellátás finanszírozására az OEP-től átutalt összeg 2006 első felében 15,1 milliárd forint, 2007 első felében 14,1 milliárd forint volt. A különbség 1 milliárd forint (9,3 százalék), ez egész évre vetítve sem érheti el a levélben állított 4,8 milliárd forintos különbséget - írja a tárcavezető. A két adat összevetéséből világosan látszik, hogy az intézmény finanszírozása feladatarányosan javult. Az egy aktív ágyra jutó összeg 8,1 százalékkal, az egy krónikus ágyra jutó pedig 7,3 százalékkal nőtt az elmúlt időszakban - áll a dokumentumban.

A minisztérium kiemelten fontos intézménynek tartja az egyetemi klinikákat, és minden segítséget megad az átalakulás végrehajtásához - írja Horváth Ágnes, majd kitér arra is, hogy a miniszteri keretből – a progresszív betegellátási feladatait elismerve – 2.000 egységnyi plusz volument kapott a második félévre, ami közel 300 millió forint bevételi többletet biztosít. A kiegészítő finanszírozás keretében az intézmény havi 69,2 millió forint plusz bevételhez is jut, továbbá emlékeztet arra is, az egyetem a struktúraátalakítási pályázaton 784,6 millió forint nyert, ami az egyik legnagyobb támogatás.

"Minden intézménynek önálló feladata és felelőssége, hogy olyan szervezeti felépítést alakítson ki, illetve úgy használja fel a rendelkezésére álló erőforrásokat, hogy azokkal a feladatként vállalt ellátási kötelezettségeket biztonságosan el tudja látni (...)".

Tulassay Tivadar, az SE rektora az MTI-nek elmondta: a miniszter által írt levélben szintén pontatlanságok és csúsztatások vannak. Azok az ágyszámok, amelyeket Horváth Ágnes említ, nem az egyetemre vonatkozó ágyszámok - állítja a rektor, továbbá a finanszírozási összegek sem felelnek meg a valóságnak.

Mint mondta: a 2007 első felében átutalt összegek az azt megelőző időszakra vonatkoznak, tehát a Horváth Ágnes által említett összegben (14,1 milliárd forint) még a januári csökkentett finanszírozás sincs benne, így az idei áprilisi sem lehet.

A rektor kitért rá, hogy szintén a miniszteri levélben említett aktívágy-finanszírozásra is. Mint mondta: nem ágyat, hanem feladatot, beteget finanszíroznak, a kettő "köszönő viszonyban" sincs egymással. "Ha kitolunk egy kórházból száz ágyat, de a betegszám ugyanannyi, akkor az egy ágyra jutó finanszírozás megnő, de a betegekre jutó csökken" - fogalmazott.

Tulassay Tivadar elmondta: az egyetem mindent megtesz azért, hogy az intézményi átalakulás megtörténjen, a párhuzamos feladatokat megszüntették, telephelyeket vontak össze.

Hozzátette: 180-200 munkavállalót bocsátanak el, azonban az egyetemtől elvárt feladatokhoz hiányzik még működési költség.

A rektor az intézmény belső tájékoztatásról megjegyezte: az egyetemi autonómia megengedi, hogy rektorként folyamatosan tájékoztassa a dolgozókat, olyan formába ahogy azt jónak látja és minden soráért vállalja a felelősséget.

2007-06-15 17:09 Forrás: MTI


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?