Hiányzik az egységes gyógyszerrendelést segítő szoftver

Hiányzik az egységes gyógyszerrendelést segítő szoftver, a háziorvosokat viszont büntetni fogják a jövőben, ha rendszeresen drágább készítményeket írnak fel betegeiknek - mondta el az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke.

Székely Krisztina szerint egységes szoftver hiányában az orvosokat sem szabadna szankcionálni.

Az elnök a rendszer hibájának rótta fel többek között azt is, hogy az nem ösztönöz, csak büntet, hiszen az az orvos, aki a havi rendelési átlag alatt rendel gyógyszert, tehát spórol a költségvetésnek, "jutalmat" nem kap, ha túllépi a keretet, akkor viszont büntetik. A büntetés mértéke pedig a finanszírozás 1-10 százaléka között lehet - tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy az Egészségügyi Minisztérium által meghozott gyógyszerrendelési szabályozás 2008-tól lép életbe, a lényege pedig az, ha egy orvos indokolatlanul, többször, két azonos hatóanyagú készítményből a drágábbat rendeli betegének, pénzbüntetést kaphat. Székely Krisztina problémának nevezte továbbá azt is, hogy egyes - fix csoportba tartozó - originális és generikus készítmények támogatási mértéke ugyanannyi, de a térítési díjuk más, a gyógyszerfelíró szoftver pedig a térítési díj alapján ajánl készítményt, a szankcionálás alapja azonban a társadalombiztosítási támogatás mértéke.

Kiss Róbert kardiológus szerint a felelősség mindenképpen az orvosé. Az sem tisztázott még, akkor is büntetné-e a háziorvosokat az OEP, ha a szakorvos által javallott - drágább - készítményt a háziorvos írja fel. A szakember szerint nem gyógyszert, hanem hatóanyagot kellene a jövőben a vényen rendelni.

Kertai Aurél, a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának elnöke szerint a rendelkezés nem szól másról, mint az orvosok tönkretételéről, hozzátéve: egy-egy orvos még kalkulálni sem tud a költségekkel a gyakran változó gyógyszerárak miatt. Székely Krisztina elmondta: várhatóan a gyógyszerkassza nem lépi túl az idei évre előirányzott keretet, azonban ennek az az ára, hogy a betegek és a gyártók fizetnek többet.

Forrás: MTI
2007. június 29. 04:50, péntek - Krasznai Éva


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?