Egészségügy: hosszú távon olcsóbb a megelőzésbe fektetni

Az egészségügyben 15-20 év múlva már megtérülne az, ha az állam a mostaninál jelentősebb összeget fordítana a megelőzésre - közölte az InfoRádióban az Országos Alapellátási Intézet igazgatója.

 A szakember szerint a megelőzés nem elsősorban egészségügyi, hanem társadalmi kérdés. Balogh Sándor azt mondta: döntően az emberek életmódjára vezethető vissza a betegségek kialakulása.

Az egészségi állapotért az egészségügyi rendszer 15-25 százalékban tehető felelőssé, míg legalább duplájáért az életmód - mondta az InfoRádióban az Országos Alapellátási Intézet igazgatója.

Balogh Sándor közölte: az, hogy az állam mennyit fektet be a népegészségügybe és a megelőzésbe, az indirekt módon kiszámítható, direkt módon azonban ezt nagyon nehéz meghatározni.

Több ezer milliárd forint van a társadalombiztosítás kasszájában, ebből csaknem ezer milliárd áll rendelkezésre a gyógyításra és a megelőzésre, a két terület költségvetése azonban nincs különválasztva - tette hozzá az Országos Alapellátási Intézet igazgatója.

Bár a megelőzés is sokba kerül, hosszú távon mégis érdemesebb a megelőzésbe befektetni, mivel a súlyos betegek kevés reménnyel kecsegtető kezelése rendkívül költséges - mondta Balogh Sándor.

A megelőzésbe való befektetés körülbelül 15-20 év múlva térül meg - fűzte hozzá az Országos Alapellátási Intézet igazgatója.

Hanganyag: Gál Ildikó

Forrás: InfoRadio.hu
2007. július 13. 17:44, péntek - Krasznai Éva


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?