Mindenki úgy hűti magát, ahogy tudja

Betegszoba. Mindenki úgy hűti magát, ahogy tudja. Légkondicionálásra nincs pénz a kórházakban. 38, 39, 40, 41. Meleg van és még melegebb lesz itthon, perzselő forróság és zivatarok Európában.

Budapesten meg is dőlt a melegrekord. 38,6 fokot mértek. Az országos rekord ma még nem dőlt meg. 1928-ban Túrkevén a mainál egy fokkal több, 39,7 fok volt. Na de majd holnap állítólag 40-41 fok lesz, úgyhogy holnap mindenféle rekord megdőlhet mindenhol. És akkor a következmények. Az átlagosnál harmadával többször riasztották a mentőket. Az utcák kongtak az ürességtől a városokban. Budapesten több helyen úgynevezett termet kapukat állítottak föl, hogy aki mégis kimerészkedik, az lehűthesse magát. A postások pedig dél és három között hivatalosan is sziesztáznak, vagyis nem dolgoznak.
A kórházakban viszont nem állhat meg az élet. Pedig ott is 35-36 fok van. A legtöbb intézményben csak a fontosabb helyiségekben, az intenzív osztályon és vizsgálókban van klíma, a kórtermekben nincs. Általános légkondicionálásra nincs pénz. A betegek szellőztetnek, teáznak vagy éppen vizes ruhákba burkolóznak.

R.: - Ventillátorokat rendeltek a Pécsi Megyei Kórházba. A kórtermekben ugyanis nincs légkondi, de a nagy hőség miatt most 38 darabot hoztak a kardiológiai osztályra.

Dr. Gregsz Erzsébet orvosigazgató, Baranya Megyei Kórház: - Szívbetegek illetve szívműtétek után kerülnek ide a betegek, természetesen még a szokásosnál is jobban megviseli a hőség.

- Mióta a hőségriadó érvényben lépett, azóta megnyitottuk a tanácstermet és így a betegek illetve a hozzátartozók jöhetnek picit hűsölni.

R.: - A fővárosi Nyírő Gyula Kórházban pedig már külön hűtött helyiséget is nyitottak. Az épület nagy részében, akárcsak a kórházak többségében itt sincs klíma a kórtermekben. Nehezen is viselik a betegek. Így légkondi híján sötétítéssel esetleg borogatással védik a betegeket. Napjában többször hoznak teát vagy vizet is. A dolgozók legtöbb helyen ventillátorokkal hűsítik magukat.

Berger Bernadett ápolásigazgató, Nyírő Gyula Kórház: - Többször szellőztetnek illetve kereszthuzatot csinálnak a kórtermekben és naponta nem egyszer, hanem többször frissítő fürdőben részesítik a betegeket.

R.: - Klíma még a szülészeteken sincs mindenhol. A Péterfy utcai kórházban is csak elvétve akad, pedig a nagy melegben a babák inkább nappal alszanak és éjszaka éberebbek.

- Tulajdonképpen felcserélik az éjjelt a nappallal.

R.: - Azt, hogy a kórházak hány százalékában van légkondicionáló, csak becsülni lehet.

Dr. Falus Ferenc országos tisztifőorvos: - Egyenlőre a légkondicionálás nem szerepel a minimum feltételek között az intézményeknél, de természetesen elképzelhető, hogyha a hőségnapok száma meredeken emelkedik a jövőben, akkor kénytelenek leszünk ezt a követelményt majd érvényesíteni.

R.: - Addig is az ÁNTSZ csak tanácsolja, hogy a súlyos betegeket gyakrabban hőmérőzzék és mosdassák. A gyógyszereket és kenőcsöket pedig tegyék hűtőszekrénybe.

Forrás: MTV1/Hiradó
2007. július 18. 12:50, szerda - Krasznai Éva


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?