Közös fellépés a Korbácsrendelet ellen

2007. július 18. 16:55, szerda - Dr. Hanyecz Vince


Kedves Kollégák!

A minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló 17/2007. Korm. rendelet olyan új szerencsejátékot alapított meg, amelyben a tét, a társadalombiztosítási támogatással gyógyszert rendelni merészelő orvosok/egészségügyi szolgáltatók finanszírozása, illetve vényírási jogosultsága.

Az elmúlt napokban közösen elemeztük a rendeletet és feltártuk ellentmondásait, hiányosságait, úgymint:

- A rendelet az OEP feladatát akarja ránk hárítani.

- A rendelet jogszerű magatartásért kíván szankcionálni.

- A rendelet a Gyftv-vel ellentétesen értelmezi a "minőségi és hatékony gyógyszerrendelés" fogalmát, így hibás mutatóra alapítja szankcióit.

- A rendelet végrehajtásához elengedhetetlen minősített számítógépes program jelenleg sem áll rendelkezére.

- A rendelkezésre álló OEP szoftverek hibásak, a szolgáltatónak kárt okozhatnak.

- A rendelet büntető jellegű szankciói utólag megállapított normákhoz igazodnak.

Általános véleményként fogalmazódott meg, hogy a jogszabály végrehajtását nem nézhetjük tétlenül, azt minden legális eszközzel meg kell próbálnunk megakadályozni. Ennek érdekében az alábbi lehetőségeink vannak:

1./ Az Alkotmánybírósághoz fordulni utólagos normakontroll érdekében. Ezt korábban már többen megtettük, az eddig beadott indítványok kiegészítésre kerülnek az elmúlt heti közös munka során felmerül újabb érvekkel. Sajnos ez a jogorvoslati út elég lassú.

2./ Lehetőségünk van megvárni az első visszavonásokat, szerződés-felmondásokat és egyenként, polgári bíróságok előtt keresni az igazunkat. Lehet, hogy erre is sor fog kerülni, de a büntetést jobb megelőzni, elkerülni.

3./ Ezért úgy döntöttünk, hogy megpróbálunk a jogalkotó és ellenőrző szervektől olyan útmutatást kicsikarni, amelyet követve nem csak szerencse alapon, hanem tudatosan és biztosan elkerülhetjük a retorziót.

Mivel kezdeményezésünk annál nagyobb nyomatékot és visszhangot kaphat, minél többen állunk mögötte, kérek minden Kollégát, hogy:

a) Olvassa el az alábbi, a Miniszterelnök Úrnak címzett állásfoglalás kérést. A címzések értelemszerű megváltoztatásával ugyanez a beadvány megy az Egészségügyi Minisztériumnak, az Egészségbiztosítási Felügyeletnek és az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak.

b) Amennyiben egyetért a benne foglaltakkal, ezen az oldalon (ha lehet az azonosíthatóság kedvéért pecsétszámmal) 2007. július 29-én 24.00 h-ig jelezze, hogy aláírja. Az aláírás és a pecsétszám mellett lehetőség van beosztás, tudományos fokozat, szakterület stb. szerepeltetésére. Természetesen örömmel vesszük intézmények, szervezetek csatlakozását is. Az aláírók neve, pecsétszáma és egyéb megadott adata, névsorban, közvetlenül az utolsó bekezdés után feltüntetésre kerül a beadványban.

Ezért aki a beadványban nem kívánja nevét szerepeltetni, kérem, hogy egyértelműen jelezze azt.

Végül szeretnék köszönetet mondani mindenkinek, aki így vagy úgy, de a kezdeményezés mögé áll és külön köszönet illeti azon Kollégákat, akik a műhelymunkában is részt vettek.

Akkor, ha lehet, nyitom is a sort: Dr. Herczeg Zita, 53867

Letölthető dokumentum:

« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?