Újabb változás a vizitdíjszabályokban

Ismét változtak a vizitdíjszabályok. Augusztus elsejétől, azaz tegnaptól 1000 forintot kell fizetnie annak a 18 év alatti személynek, aki beutalóköteles ellátást beutaló nélkül vagy nem a beutalón szereplő helyen vesz igénybe. Eddig ilyen esetekben nem kérhettek tőlük pénzt.

A 18 évnél fiatalabbaknak alapesetben továbbra sem kell fizetniük, és díjmentes az ellátásuk akkor is, ha indokolatlanul kérnek ügyeleti ellátást. Legutóbb júliustól változtak a szabályok. Akkor mentességet kaptak a díjfizetés alól a honvédség, a hivatásos katasztrófavédelmi és rendvédelmi szervek, valamint az Országos Mentőszolgálat irányítása alá tartozó szervezetek dolgozói a szolgálattal összefüggően szerzett sérülés vagy betegség esetén. Szintén nem kell fizetniük a legalább harmincszoros véradóknak, a tüdőszűrésre érkezőknek, illetve azoknak a 18 év felettieknek, akik nappali alap- vagy középfokú oktatásban vesznek részt, s az ellátást az iskola- és ifjúság-egészségügy keretében veszik igénybe. Mentességet kapott továbbá az orvos szakértői vizsgálat és szakvéleményezés, ha azt társadalombiztosítási vagy szociális juttatás, illetve pénzbeli vagy baleseti ellátás megállapításához kérik. Változás az is, hogy a tartós betegségben szenvedők már nemcsak a vizitdíj, hanem a kórházi napidíj fizetése alól is mentességet kaptak.

Július elejétől drágult a betegúttól való eltérés díja. 600 forint helyett 1000 forintot kell fizetni, ha valaki beutalóköteles járóbeteg-ellátást beutaló nélkül, vagy nem a beutalón szereplő helyen vesz igénybe.

Zivkovics Natália

Forrás: Magyar Nemzet.hu
2007. augusztus 02. 05:45, csütörtök - Krasznai Éva


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?