Kevés elhízott kap kezelési tervet az orvosától

Egy új tanulmány szerint kevés elhízott amerikai felnőtt kap súly-menedzselő tervet az orvosától annak ellenére, hogy még a kis mértékű fogyás jótékony egészségügyi hatása is bizonyított.


A Mayo Klinika szakemberei 9,827 páciens orvosi leleteit vizsgálták meg visszamenőleg 2004 novembere és 2005 októbere között. Az összes betegből 2,543-an elhízottak voltak. Dr. Warren G. Thompson, a vizsgálat vezetője és kollégiái azt találták, hogy csak 505-nek, vagyis minden öt elhízott betegből egynek dokumentálták jól formailag az állapotát. Ugyanakkor azon páciensek számára, akiknél felállították az elhízottság diagnózisát, kezelőorvosaik 2,5-szer gyakrabban készítettet számukra súlykontroll tervet, például étrendi változtatásokat és testmozgási javaslatokat.

Az idősebb illetve férfi páciensek körében kisebb eséllyel állították fel az elhízottság diagnózisát, ugyanakkor akik kórosan elhízottak vagy cukorbetegek voltak illetve alvási apnoéban szenvedtek, sokkal nagyobb eséllyel diagnosztizáltak előírás szerint.

"Az elhízás jobb menedzselésének hatalmas közegészségügyi hatása lenne" - állítja Thompson és a csoportja. Rámutatnak, hogy még a kis mértékű fogyás is segíthet sok krónikus egészségügyi probléma - mint a magas vérnyomás, kettes típusú cukorbetegség, magas koleszerinszint - kontrollálásában. "Lehetséges, hogyha az orvosok az elhízásra mint diagnosztizálható orvosi problémára gondolnak, a probléma menedzselésének megvitatására is kaphatók lennének." - mondta a szakember.

Thompson szerint nem meglepő, hogy az orvosok a súlyosan elhízott betegeknél nagyobb eséllyel állították fel a megfelelő diagnózist és készítettek kezelési tervet is, de fontos lenne, hogy a szakemberek a kevésbé komoly súlyproblémákkal küszködő betegeket is alaposabban megvizsgálják. A szakemberk azt tanácsolja a túlsúlyos embereknek, akik tanácsot szeretnének kapni az orvosuktól, hogy akár maguktól is hozzák elő a témát.

Forrás: Medipress
2007. augusztus 20. 07:48, hétfő - Krasznai Éva


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?