Levonnak a dohányosok és a túlsúlyosok béréből

Az egészségügyi költségek csökkentése érdekében az Egyesült Államokban kezd elterjedni egy új szokás a munkáltatók körében: a vállalatok "megcsapolják" azoknak a fizetését, akik dohányoznak, túlsúlyosak, vagy éppenséggel túl magas a vérnyomásuk - számolt be a The Washington Times. Sőt vannak olyan cégek is, amelyek nem vesznek fel dohányosokat.

A módszert az elsők között az indianai Clarian Health kórház dolgozónál alkalmazták: öt dollárt vonnak le a fizetéséből annak, aki dohányzik, és 30 dollárt attól, aki túlsúlyos, vagy nem megfelelő a vérnyomása, illetve a koleszterin szintje. A kórház dolgozóinak részt kell venniük egy egészségügyi vizsgálaton, ahol felmérik a kockázati tényezőket, s azt is, hogy ki dohányzik, ki nem.

A Mercer amerikai vezetési tanácsadó elemzői szerint arra lehet számítani, hogy a jövőben egyre több munkáltató fogja felmérni dolgozóinak egészségügyi állapotát, a lehetséges kockázatokat, de jutalmazni is fogja azokat, akik igyekszenek egészségesen élni. Erre utal a Mercer által tavaly 3000 vállalat körében elvégzett felmérés is, amely szerint a megkérdezettek 53 százaléka tartaná szükségesnek a dolgozók egészségi állapotának a felmérését. 2004-hez képest ez 35 százalékos növekedés.

Hasonló eredményre jutott a PriceWaterhouseCooper is egy idei felmérésben: a megkérdezett 135 vezető 62 százaléka vélte úgy, hogy vállalatuknál nagyobb egészségügyi hozzájárulást kellene fizetniük azoknak, akik egészségtelen életmódod folytatnak.

Forrás: MTI/Stop.hu
2007. augusztus 19. 06:17, vasárnap - Krasznai Éva


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?