Húszezer motoros is tüntet a kerékpáros-felvonulással egyidőben

A motorosok tömege szombaton 4 órakor kezdi a felvonulást: a menet az alsó rakparton, a Parlament alatt indul, majd a Petőfi hídon át a Budaörsi úton halad tovább.

Húszezres felvonulásra készülnek a motorosok szombaton Budapesten. A biciklisek több tízezres felvonulásával körülbelül egyidőben tartják a figyelemfelkeltő akciót.

A motorosok a súlyadó csökkentését és számukra kedvező KRESZ-módosítást szeretnének.

Az RRACE MONO nevű motoros érdekképviselet tavaly ősszel szervezett először demonstrációt a fővárosban. 16 ezren gyűltek össze a Dózsa György úton, a súlyadót idén januártól felváltó teljesítményadó ellen tiltakoztak, és azt kérték, használhassák olcsóbban az autópályát a motorosok, mint az autósok. Ez utóbbit sikerült elérni, tesztjelleggel idén nyárra bevezették a félárú, négynapos matricát a motorosoknak.

A mostani demonstráción is téma lesz a súly-, illetve teljesítményadó. A civil szervezet kidolgozott két új számítási módszert, amivel az év elején többszörösére emelt fizetnivaló körülbelül 30 százalékkal csökkenthető lenne. Az RRACE MONO vezetője, Enyedi Ferenc elmondta: a rendezvényen szeretnék véleményeztetni javaslataikat a résztvevőkkel, és szeretnének adatokat is gyűjteni a motorokról.

A másik fő téma a KRESZ-módosítás lesz. A motorosok szervezete elsősorban a párhuzamos közlekedésre vonatkozó, elavult szabályokat változtatná meg. Szeretnék például, ha - bizonyos esetekben- autók között is közlekedhetnének motorok és használhatnák a buszsávokat is. A javaslatok között szerepel annak a jelenlegi szabálynak a módosítása is, hogy autó sávon belül is előzhet motort, fordítva viszont nem.

A demonstráción szó lesz a biztonságos motorozásról, és megemlékeznek a nyári motoros balesetek áldozatairól.

Idén is érvényes a tavalyi demonstráción meghirdetett viselkedési kódex: a résztvevők nem használhatnak politikai jelképeket, transzparenseket, zászlókat.
A felvonuláson dudálni csak a Parlamentnél lehet.

A szombati demonstrációra déltől gyülekeznek majd a motorosok a Dózsa György úton az Ajtósi Dürer sor és az Andrássy út között. 3-kor kezdődik a hivatalos program és 4-től lesz a felvonulás: az alsó-rakparton, a Parlament alatt megy majd a menet a Petőfi hídon át a Budaörsi útra. Az M1-M7 kivezető szakaszánál oszlik majd szét a tömeg.

Eredetileg a Hungaroringről indult volna a felvonulás, de a pálya üzemeltetői nem járultak hozzá a rendezvényhez, kormányellenes tüntetésnek nevezték azt.

Szombaton tartanak felvonulást a biciklisek is az autómentes nap alkalmából a Critical Mass szervezésében. A szervezők szerint 50 ezren kerekeznek majd át a budai Pázmány Péter sétányról a Lánchídon, a Nagymező és Bajza utcán át a Városligetbe. A motorosok és a kerékpárosok tömege körülbelül egyidőben halad majd a Duna két partján.

Kapcsolódó képgaléria: RRACE MONO

Letölthető dokumentum:

« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?