Rubik-kocka félkézzel, vakon, másodpercek alatt

Újból Budapesten a Rubik-kocka-világbajnokság. A selejtező napján Yoshikivel, a 7 éves japán kisfiúval beszélgettünk, de találkoztunk 13 éves amerikai matekzsenivel, magyar csúcstartókkal és 25 év után visszatérő versenyzőkkel is. Hogyan rakjuk ki a Rubik-kockát, ha van internetünk? Lehet-e csoportosan játszani? Mennyire vagyunk gyorsak? Rövid beszámoló, fényképes adatlapokkal.

Huszonöt év után rendezik meg újból Budapesten a Rubik-kocka-világbajnokságot. 1982-ben a Vigadó adott otthont az első világbajnokságnak, most a Kongresszusi Központ a negyediknek (a másodiknak Toronto 2003-ban, a harmadiknak pedig Orlando 2005-ben). Rekordszámú résztvevő nevezett idén, háromszáznál is többen, 33 országból, háromszor annyian, mint 25 éve, és minden eddiginél nagyobb pénzjutalom a tét, 20 ezer eurót osztanak majd szét a helyezettek között, a hagyományos, 3X3-as kocka győztese kapja a legtöbbet, 5 ezer eurót. 17 versenyszám, köztük vak és egykezes kirakás. Több mint 50 magyar versenyző. Kezdőszámok a pénteki selejtezőn, ebédszünet előtt.

Komputerizált játék
A Kongresszusi Központ nagytermében a több száz, náció szerinti csoportba oszott, magányosan koncentrálva kockagyakorlatozó versenyző között összefutunk a magyar válogatott egyik támogatójával, aki 25 évvel ezelőtt maga is részt vett a világbajnokságon, mint a válogatott tartalékosa. Akkoriban 20 másodperc alatt rakta ki a 3X3-as kockát, ma már 30 másodpercre van szüksége művelethez. "Ma már ez teljesen más, mint huszonöt éve", meséli az egykori válogatott (közben a kockát rakosgatja), elmondása szerint akkoriban sokkal fontosabb volt annak az öröme, hogy a játékosok kitalálják a megfelelő kombinációkat, ezzel ellentétben ma már komputerizáltabb lett a játék, az interneten fent vannak a megoldások, épp ezért a játék is gyorsabbá vált.

Számtalan kirakási módja van mind a kockáknak, mind például a bűvös négyzetnek. Egy selejtezőjére készülő magyar versenyző szerint ha az ember megtalálja a kedvenc kombinációját, utána már csak gyorsaság és ügyesség kérdése a kirakás. Sokak számára a kombinációhoz vezető elsődleges út ma már egyértelműen az internet.

A svéd Gunnar csatlakozik a magyar csapathoz egy kis gyakorlás erejéig, a 2X2-es kocka kirakásában versenyeznek (a világrekord kevesebb mint egy másodperc). Az első kört a svéd fiú nyeri, "Below five is okay, don't worry" (Öt alatt még jó, ne aggódj), mondja, majd elveszti a második kört.

Tanulás, sport, démonaink
A 27 éves kaliforniai Adam Zamora (napszemüveg, vagány cholo-kalap) szerint a résztvevők közül mindenki leginkább saját korlátait szeretné feszegetni, saját rekordjait megdönteni, majd hozzáteszi, hogy valakinek a megismerésről, a tanulásról szól a dolog, valakinek meg inkább a versenyről és a gyorsaságról. "It's fun" - szögezi le végül. Ő egyébként a neten keresi a kombinációkat, foglalkozását tekintve pedig informatikus.

A 17 éves holland Rama Temmink úgyszintén a neten keresi a megoldásokat, neki az 5X5-ös a kedvence, és jelenleg európai rekorder a kirakásában. Szerinte is jó buli az egész, bár szívesen nyerne. A kaliforniai Adammel a szálláson haverkodtak össze.

Az izgatottan gyakorló 17 éves angol Joey Gouley novemberben kezdett csak Rubik-kockázni, de csukott szemmel 1 perc 36 másodperc alatt kirakja a 3X3-asat. Ő is interneten keres rá a kombinációkra, és naponta egy-két órát gyakorol. Kuti Mátyás, a magyarok egyik legnagyobb reménysége, aki jelenleg 7 versenyszámban tartja a rekordot, 49 másodperc alatt rakja ki, szintén vakon.

Kicsik és majdnem zsenik (adatlapok)

Joshua Satterfield (USA) 13 éves, vöröshajú, szeplős fiú, Charlestonból, Dél-Carolinából. Másfél éve foglalkozik a Rubik-kockával, kedvence a hagyományos 3X3-as, 15 másodperc alatt rakja ki, hobbija ezen kívül az egykerekű biciklizés és a pi-szám, utóbbinak 333 számjegyét képes megjegyezni, osztálytársai meg is számolták múltkor. A legót már annyira nem szereti, megunta. Joshua egy kicsit félénk, az első néhány kérdés után odavezet ápolt bajuszú apjához, aki elárulja, hogy az Egyesült Államokban városról-városra cipeli fiát mindenféle versenyre, sőt három hónapja ő maga is rákapott a kockára, bár láthatóan neki még elég lassan megy. Elmondja azt is, hogy hogy fia nyolcadikba jár, bár még csak hetedikbe kéne neki. Joshua a kombinációknak az interneten néz utána, és kis dossziéjában tartja őket kinyomtatva. Mikor elbúcsúzunk tőle, egy névjegykártyát nyújt át, rajta egy netes címmel [1].

Bernett Orlando középen
Bernett Orlando (India), 11 éves, haja koromfekete és a homlokába lóg. Négy éve játszik, kedvence a 4X4-es és az 5X5-ös kocka, előbbit 58, utóbbit 1 perc 47 másodperc alatt rakja ki. Ezekről a kockákról érdemes tudni, hogy nehézségük a 3X3-assal szemben az, hogy nincs bennük egyetlen fix viszonyítási pont sem, azaz minden egyes négyzet (kis kocka) pozíciót vált a kirakás folyamán. Bernett nem használ internetet, illetve számítógépes segítséget, a kombinációkra maga próbál rájönni, kedvenc hobbija a videójáték, azon belül is a verekedős. A kisfiú higgadtan és rutinosan válaszol a kérdésekre, utánunk egy csinos japán televíziós riporter is meginterjúvolja.


Josiki Jumoto (Japán), 7 éves kisfiú, a Kongresszusi Központban talán csak a Rubik-kockák kisebbek nála. A 3X3-as kocka egykezes kirakásának selejtezőjén alig érte fel az asztalt, amint lejön a színpadról sokféle nyelven beszélő nyüzsgés alakul ki körülötte. A hagyományos kockát egyébként 15,5 másodperc alatt rakja ki (a világrekordot egyébként 9,85 másodperccel egy francia tartja éppen) és másfél éve játszik. Édesapja, Jaszusi Jumoto is ott áll mellette, aki foglalkozását tekintve egy cég alkalmazottja, őszerinte nem lesz világbajnok a fiából, de persze nagyon örülne neki. A kis Josiki egy órát gyakorol naponta, emellett nagyon szereti még a puzzle-t és a matekot.

Csoportosan is, vasárnapig
A pénteki selejtezőn fél 12 után nem sokkal került sor a csoportos Rubik-kocka-kirakásra, mely során nemzetek szerinti öttagú csoportoknak kellett kirakniuk úgy a kockát, hogy egy körben minden játékos csak egyet fordíthatott rajta, mindeközben pedig nem beszélhetett a másikkal. Ezt követte a vakon kirakás, mely során a kirakás előtt a játékos 15 másodpercet kap, hogy szemügyre vegye a kockát.

A világbajnokság egész hétvégén tart, szombaton és vasárnap lesznek a középdöntők és a döntők. A kockakirakás szályairól a Rubik-kocka hazai honlapján [2] olvashatunk bővebben.http://index.hu/kultur/eletmod/rubik4261/


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?