Kártékony is lehet a receptírási szabály

Az orvosok gyógyszerfelírását szabályozó rendelet visszavonását kéri húsz orvosszakmai kollégium, tudományos társaság, mert az csak költségcsökkentési szempontokat vesz figyelembe, így súlyosan veszélyezteti a betegellátást.

A szaktárca szerint sem jó a rendelet, így azt több ponton megváltoztatná. A lapunk birtokába került szakértői anyag szerint növelnék az orvosokra kiróható büntetési határt. Ez azt jelenti, hogy a tb akkor csökkentené a háziorvosoknak járó finanszírozás összegét, ha az országos átlagnál 10 százalékkal nagyobb értékben írnak föl orvosságot, ez a határ most 2 százalék. Változna az is, hogy az eredetileg tervezett havi rendszeresség helyett negyedévente értékelnék az orvosok gyógyszerfelírását, és módosítanák a jelenleg használt vényírási szoftvert.

A rendelet pofozgatása helyett új, az egészségnyereséget és az orvosok minőségi gyógyszerrendelését segítő szabályozásra van szükség - szögezte le a Világgazdaságnak Kaló Zoltán egyetemi tanár, a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság elnöke. Nem ellenzi az ellenőrzött és indokolt szankcionálást, ám - csakúgy, mint az orvosi szakma - nem ért egyet az átlagolással. Minden praxisnak más a korösszetétele, a kezelt betegségek köre, így másféle a terápia is.

Bár csak jövő áprilisban léptetnék életbe az "orvosbüntetésként" titulált rendeletet, máris drasztikusan csökkent a gyógyszerfogyasztás. Ennek oka lehet, hogy az átlagosnál súlyosabb betegeket kezelő háziorvosok akár 5-10 millió forint fölötti értékben lennének kénytelenek gyógyszert rendelni; ez lényegesen meghaladhatja az országos átlagot, így a büntetésük nagyobb lenne a fizetésüknél. Ehelyett inkább továbbküldik a beteget, vagy a tb által nem támogatott szert írnak föl. Kaló tapasztalatai szerint az átlagos kórházak ugyancsak igyekeznek "átpasszolni" a beteget, de az ellátás magasabb szintjén lévő intézmények is megszorításra kényszerülnek, így félő, hogy nem a legmegfelelőbb gyógyszert adják a betegeknek. A büntetés ugyanis a kórházat is sújtja, csak ott nem az orvostól, hanem az intézménytől vonná el a pénzt a biztosító. VG


Forrás: Világgazdaság
2007. november 19. 07:05, hétfő


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?