Mamut az egészségügyben

A legfiatalabb hazai kórház máris több "leg" birtokosa. Az Állami Egészségügyi Központ az egyik legkorszerűbb és legtöbb ággyal rendelkező intézmény. 1156 aktív és 770 krónikus ágya mellett 2800 munkatárs teljesít szolgálatot. Nézzen be a mindennapjaiba!

Szuperkórház
A lakosság szinte azonnal átkeresztelte az új kórház nevét ÁEK-ről Szuperkórházra. Ez az elnevezés valóban illik az igényes kivitelezésű, látványos épülettömbre, melynek mérete (75 ezer négyzetméter), külső és belső kialakítása, műszeres felszereltsége, modern logisztikai rendszere, vadonatúj gépparkja, helikopter-leszállója tényleg lenyűgöző.
Az ÁEK megalakulásával a Honvédelmi Minisztérium, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium egészségügyi intézményei, az Országos Gyógyintézeti Központ és a két fővárosi MÁV kórház feladatait vette át.
Közel hárommilliónyian használhatják...
Az ÁEK létrehozásával kapcsolatos kormányhatározat szerint az új intézménynek gondoskodnia kell az elődszervezetek (rendvédelmi szervek, vasúti dolgozók, honvédség) igényjogosultjainak ellátásáról. A XIII. kerületi lakosok minden szolgáltatását igénybe vehetik, egyes szakterületeken pedig a III., IV., V., VI., XIV., XV., és XVI. kerület lakosai is kapnak egészségügyi ellátást. Az intézmény sürgősségi osztályához tartozik Észak-Pest, az ellátást a Róbert Károly körúti telephelyen, a volt Honvédkórházban nyújtják. Így az ellátásra jogosultak száma összesen kb. 2,7 millió fő. A területi ellátásban való részvétel az egészségbiztosítási pénztárakkal kötött szerződés alapján, valamint a sürgősségi betegellátás keretében a fővárosi ügyeleti rendszerében is ellátja a reá háruló külön feladatokat.
Az ÁEK fenntartója és felügyeleti szerve a Honvédelmi Minisztérium, a felügyeleti jogkört a honvédelmi miniszter gyakorolja. Tevékenységének tárgyi feltételeit a kincstári vagyon körébe tartozó ingatlanok és ingóságok képezik. Az ingatlanok a magyar állam tulajdonában és a Honvédelmi Minisztérium vagyonkezelésében vannak, melyekre az ÁEK-nak használati jogot biztosít. Az ÁEK tevékenységének pénzügyi forrásait a működési költségvetés tekintetében elsődlegesen az egészségbiztosítási alapból származó bevételek képezik.
A-tól Z-ig minden, ami szükséges lehet
Az ÁEK 28 osztálya valamennyi orvosi szakterületet lefedi. Sürgősségi betegellátás, a fekvőbetegek gyógyintézeti, a járóbetegek szakorvosi ellátása egyaránt zajlik itt. Szükség esetén katasztrófa-egészségügyi feladatok elvégzése is történhet, de van hospice-ellátás, művese kezelés, és egynapos sebészet is. Éppúgy megtalálható a foglalkozás-egészségügy, mint a fogorvosi rendelés, vagy pályaalkalmassági vizsgálat. A tevékenységi körhöz tartozik az előd-intézmények feladatainak továbbvitele, a tudományos munka, nemzetközi kapcsolatok építése, az egyetemi, főiskolai továbbképzés, asszisztensképzés, szakorvosképzés, részvétel a természettudományi és orvostudományi kutatásokban és kísérleti fejlesztésekben.
Szétosztott feladatok
A gyógyítás több telephelyen is folyik. A Róbert Károly körúton, a volt Honvéd Kórházban található a baleseti-, száj-, szív- ér- és mellkas-, valamint az idegsebészet. Az ideggyógyászat, a pszichiátria, kardiológia és radiológia mellett itt van még a sürgősségi centrum is. A Podmaniczky utcában, a volt MÁV Kórházban találjuk meg a bőrgyógyászatot és a nemibeteg-ellátást, a fül- orr-gégészeti részleget, a gasztroenterológiát, ortopédiát, reumatológiát, valamint a szemészetet és az onkológiát. A Szanatórium utcai volt Budai MÁV Kórház 100 krónikus utókezelő és 100 rehabilitációs ágykapacitással rendelkezik. Krónikus fekvőbeteg ellátás a fővárosban kizárólag a Szanatórium utcai telephelyen van.
Sürgős beavatkozások
A sürgősséggel, baleset vagy rosszullét miatt beszállított beteget sérülésétől függően valamelyik vizsgálóba viszik. Az osztályon két sokktalanító-sebellátó, kilenc vizsgáló, egy-egy elkülönítő és dekontamináló (a szennyeződések eltávolítására alkalmas "fürdőszoba") és egy műtőblokk található. Érdekesség, hogy a dekontamináló nemcsak a páciens szennyeződésének lemosására alkalmas, hanem esetleges vegyi illetve sugárfertőzés esetén is használható. A beteg ellátása után a húszágyas, kamerákkal és központi monitorral felszerelt sürgősségi fektetőbe kerül, ahonnan 24 órás megfigyelés után vagy osztályra helyezik át, vagy hazaküldik. Ha komolyabb beavatkozásra van szükség, az európai színvonalú műtőkbe kerülhet a beteg. Ezeknek nemcsak a látványa, hanem a felszereltsége is lélegzetelállító. A műtők fala nem csempézett, hanem ún. panel műtő, amely teljesen hézagmentes, ezáltal sterilen tartható. Középen vannak a műtők, két oldalon a kiszolgáló helységek. Összesen 16 műtő található az osztályon (az érdeklődők kedvéért: ebből tíz ún. aszeptikus, két-két szeptikus és ambuláns, illetve egy-egy plasztikai és sürgősségi). Az összehangolt működést több mint hetven beosztott és egy műtővezető főorvos biztosítja, de naponta legalább száz szakember fordul meg a műtőkben, ahol minden nap közel negyven műtétet végeznek el. Azonban a csúcskapacitás ennél jóval több, mivel jelenleg megfelelő számú aneszteziológus hiányában a műtők kihasználtsága mintegy 70 százalékos.
Van képük hozzá!
A közel harminc osztályt átfogó képalkotó diagnosztikai hátteret az ország egyik legnagyobb, komplett felszereltségű, teljesen digitális radiológia osztálya biztosítja. Ennek előnyeit főleg a sürgősségi, traumatológiai, kardiológiai, szív- és idegsebészeti, gasztroenterológiai vagy éppen az onkológiai osztályok tudják kihasználni. A közel 150 főt alkalmazó osztály három telephelyen is működik, dolgozói nagyrészt a négy előd-intézményből verbuválódtak.
A kiemelt feladatoknak megfelelően, az osztályon rendkívül fejlett géppark található, köztük a legmodernebb digitális átvilágító- és ultrahang berendezések, CT (computertomográf) és MR (magneto-rezonanciás vizsgáló) és mammográfiás eszközök. A képtárolás és -továbbítás is ehhez illeszkedő modern rendszerben történik. Az osztályt kiegészíti még két angiográfiás műtő, ahol perifériás- és szívkatéterezések zajlanak.
Nedves gyógyulás
Az egyik legkülönlegesebb részleg a fizioterápiás osztály, ahol szintén rengetegen fordulnak meg nap mint nap. A betegek itt juthatnak elektroterápiás, lézeres vagy éppen biomágneses kezelésekhez, amelyek a rehabilitációt vagy éppen a panaszok csökkentését egyaránt szolgálhatják. Két medencében és több tornateremben közel húsz diplomás gyógytornász segítségével javulhatnak itt a merev ízületek, fájó hátak, műtét után lábadozó betegek.
Robotgárda, csőposta és heliport
Az intézmény látványosságai közé tartoznak a robotmunkások is, szám szerint nyolc darab. A számítógép vezérelte robotok két műszakban végzik feladatukat. A folyosókon, illetve saját teherhordó liftjeikben lehet velük találkozni. Ha útjuk során valamilyen akadályt érzékelnek, udvariasan felszólítanak: kérem az utat szabadon hagyni! Feladatuk az étel- és gyógyszerhordás, a kommunális és a veszélyes hulladék- illetve a szennyes szállítása. A lemerült robotok az akkumulátor-feltöltő állásokban pótolják az elhasznált energiát.
A különböző osztályok csőposta-rendszerrel vannak összekötve. Ez a számítógép vezérelt logisztikai rendszer lehetővé teszi, hogy pl. a laborban levett anyagok (vér, vizelet stb.) szivaccsal bélelt kapszulákba helyezve, egy gombnyomással rendeltetési helyükre kerüljenek.
Az épülettömb tetején lévő helikopter-leszálló fűtött rámpával várja a sürgősséggel ideérkező betegszállító helikoptereket. Sajnálatos érdekesség, hogy a leszállás megfelelő világítás hiányában csak nappal engedélyezett.

Állami Egészségügyi Központ (ÁEK)
Főigazgató: Dr. Szilvásy István hőr. dandártábornok
Kórházalapítás: 2007. július 1.
Osztályok száma: 28
Ellátott fekvőbetegek száma: havi 4000 fő
Ellátott járóbetegek száma: napi 1400-1500 fő
Orvoslétszám: 523
Egészségügyi szakdolgozói létszám: 1490
Aktív betegágyak száma: 1216
Krónikus és rehabilitációs ágyak száma: 690


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?