Horváthéknak nem jött be: lefizetjük az orvosokat továbbra is

Bár az Egészségügyi Minisztérium azt remélte, a vizitdíj bevezetése segít a hálapénz felszámolásában, a jelek szerint a várólisták miatt kifejezetten nőt a paraszolvencia jelenléte. Ahogy a Figyelőnek egy győri kórház orvosa elmondta: katasztrofális a helyzet az egészségügy átalakításának megkezdése óta.

Mivel a várólisták hosszúak, az emberek pedig attól félnek, hogy elveszítik a munkahelyüket, a lehető leggyorsabban szeretnék elvégeztetni magukon a beavatkozásokat, ezért egyre több hálapénzt adnak.

A lap által megkérdezett vidéki orvosok hasonlóan vélekednek, csak azért nem gondolnak a külföldi munkavállalásra, mert nem szeretnék újra végigjárni a ranglétrát.

A teljesítmény volumenkorlát 2006 nyara óta meghatározza a kórházak által az adott hónapban elvégezhető műtétek számát, ez pedig nem csak ellátási nehézségeket, de eladósodást is okoz, véli Varga Ferenc, a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) elnöke. Az OEP egyrészt bizonyos területeken csökkentette a szolgáltatásokért kifizetett díjat, másrészt a növekvő kiadásokat, az energia díjat, az eszközök áfáját a biztosító nem ellentételezi. AZ MKSZ elnöke szerint figyelemre méltó, hogy a kórházak teljes adósságállományának 60 százalékát éppen a súlyponti intézmények halmozták fel.

A Szinapszis Piackutató és Tanácsadó Kft. felmérése is az egészségügy romló megítélését jelezte vissza. Eszerint minden második orvos úgy látja, a gyógyszerfelírást irányító szoftver korlátozza szakmai szabadságát. A vényfelíró szoftverrel kapcsolatban az a probléma, hogy bár a beteg kérésére az orvos felírhatja a drágább gyógyszert is, erről a tényről jegyzőkönyvet kellene írni, így az orvosok nagy része inkább nem is ajánlja fel ezt a lehetőséget. Az olcsóbb gyógyszer felírásának szabályának bevezetése óta a betegek 33 százaléka váltott gyógyszert, 18 százalékuk viszont elégedetlen a készítmény hatásával. A piackutató adatai szerint az orvosok fele továbbra is ellenzi a vizitdíjat, annak ellenére, hogy ez havi átlag 188 ezer forintot hoz nekik.

Forrás: Figyelő/Vilaggazdasag.hu
WebDoki

http://www.webdoki.hu/cikk.php?cid=43007


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?