Finomítják az orvosok "korbácsrendeletét"

Az Egészségügyi Minisztériumban még dolgoznak azon a rendeleten, amely meghatározza, miként ösztönözzék a háziorvosokat a hatékony gyógyszerrendelésre.


A szakmai körökben korbácsrendeletként emlegetett szabály az egy éve hatályba lépett gyógyszergazdaságossági törvény céljait hivatott megvalósítani, ám az eddigi intézkedésekkel ellentétben nem a lakosságot, hanem a vényírókat presszionálja a megfontolt választásra.

Lapunk érdeklődésére a szaktárcánál elmondták: a törvény arra ösztönzi az orvosokat, hogy társadalombiztosítási támogatással elsősorban a beteg számára legalacsonyabb anyagi terhet jelentő gyógyszert rendeljék.

A beteg választása szerint is lehetőség van az általa eddig szedett és hatásosnak tartott gyógyszerek rendelésére az olcsóbb készítmény helyett, amennyiben a beteg vállalja a magasabb összegű térítési díj megfizetését. A háziorvosokat 2007 júniusa óta tájékoztatja az egészségbiztosító a gyógyszerrendelési gyakorlatukról, így - elvileg - valamennyien tudják, hogy mennyire és milyen irányban térnek el az országos átlagtól - közölték a minisztériumban.

Hozzátették azt is, hogy terveik szerint 2008. első negyedéve a monitorozás időszaka, vagyis májusig egyetlen orvost sem érhet hátrány, ha rendelése eltér az országos átlagtól.
A korábbi tervek szerint a túl sok és túl drága gyógyszert felíró háziorvostól a havi praxispénz 10 százalékát is megvonhatja a biztosító. Úgy tudjuk, jelenleg azon munkálkodik a tárca, hogy megállapítsák azt az átlagot, ami fölött szankcionálnak. Korábban a doktorok mellett a gyógyszergyártók is arra kérték a minisztériumot, hogy gondolják újra a rendeletet.

Komoly felháborodást váltott ki a háziorvosok körében, amikor megtudták, hogy gyógyszerrendelési gyakorlatukról nemcsak őket, hanem a munkáltatói jogokat gyakorló önkormányzat vezetőjét is tájékoztatja a helyileg illetékes egészségbiztosító. A lapunknak nyilatkozó doktorok adatvédelmi aggályokat emlegettek és azt, hogy a pénztár meg nem engedett módszerekkel avatkozik bele a gyógyító tevékenységükbe.

Forrás: DunaTv

2008. január 25. 06:35, péntek - Krasznai Éva


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?