Széfkötelezettség - kínos félreértés?

Félreértésen alapult az egészségügyi miniszter szerint az MSZP-nek az a tegnapi bejelentése, hogy - a szocialisták közbenjárására - mégsem lesz kötelező a széfek beszerzése.

Hétfő délelőtt az MSZP-frakció szakpolitikusa, Schvarcz Tibor sajtótájékoztatón jelentette be: mégsem büntetik meg azokat a kórházakat, amelyek nem szereznek be minden ágy mellé széfet, mert az MSZP megegyezett az egészségügyi tárcával az erről szóló rendelet módosításáról. A politikus közölte azt is, hogy a minisztérium, ugyan nem annyira könnyen, de végül elfogadta a javaslatot, amelynek értelmében mégsem változik azoknak az intézményeknek az OEP-finanszírozása, amelyek nem tesznek minden kórházi ágy mellé széfet. Hozzátette: az MSZP az eredeti rendeletet is ésszerűtlennek tartotta, és a kórházak is tiltakoztak. Így lényeges áttörést értek el a tárcánál azzal, hogy a módosítás szerint a kórházi osztályoknak valamiféle értékmegőrzési lehetőséget mindenképpen biztosítaniuk kell, de nem feltétlenül szükséges, hogy ez az ágyak mellé rendelt széf legyen.

A szocialista politikus tájékoztatója után néhány órával Horváth Ágnes egészségügyi miniszter viszont azt mondta, hogy a szocialista politikus bejelentése kínos félreértés következménye. Szó sincs arról, hogy az MSZP közbenjárására elmaradhat a kórházi széfek beszerelése. Vagyis: március 9-ig valamennyi érintett intézménynek igazolnia kell azt, hogy ha be még nem is szerelte a széfeket, legalább megrendelte azokat. Kundra Anna, a tárca sajtófőnöke lapunknak azt mondta: adataik szerint már csak tíz olyan intézmény van, ahol még nem szerelik, és meg sem rendelték a széfeket.

Schvarz Tibort lapzártánkig többször is kerestük, de elérhetetlen volt.

Hiába volt kötelező, az egészségügyi intézmények negyede mégsem ellenőrizte, hogy betegei jogosultak-e a közfinanszírozott ellátásra. Az előírást megszegő kórházaktól a havi bevételük fél százalékát, a járóbeteg-intézményektől pedig 2 százalékot vont el az OEP, ami előbbieknél 140, utóbbiaknál 170 millió forint veszteséget jelent. Tavaly áprilistól kötelezően minden egészségügyi ellátóhely és szolgáltató köteles ellenőrizni azt, hogy a hozzájuk forduló betegek rendelkeznek-e ellátási jogosultsággal. (MTI)

Forrás: Népszabadság
2008. március 04. 06:55, kedd - Dr. Hanyecz Vince


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?