A kormány elfogadta a háziorvosi praxisok finanszírozásáról szóló rendeletet

A kormány szerdai ülésén megtárgyalta és elfogadta a háziorvosi praxisok finanszírozásáról szóló rendeletet, amely június 1-jei hatállyal lép életbe - közölte az egészségügyi miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón.


 Székely Tamás szerint a háziorvosok különböző jogcímen megnövekedett bevételei 10 milliárd forintot tesznek ki, ami az Egészségbiztosítási Alapban rendelkezésre áll, és a jövő évi költségvetésben is biztosított. Ismertetése szerint a háziorvosok 50 forintot kapnak minden beteg jogviszony-ellenőrzése után, amely kontroll 2007. december 1-től kötelező, de csak azok után az ellenőrzések után fizet az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, ahol valóban létrejött az orvos-beteg találkozás.

A házi gyermekorvosok esetében az a döntés született, hogy nekik nem kell jogviszonyt ellenőrizniük, illetve csak egy alkalommal, amikor a gyermek először kerül kapcsolatba az orvossal. Mivel így ők "elesnek" a betegenkénti 50 forintos bevételtől, fix díjazásuk emelkedik. Szintén nem kell jogviszonyt ellenőrizniük azoknak a gyógyászati segédeszköz-gyártóknak, akik egyedi méretvétel után készítenek segédeszközöket.

Az orvosoknál felülvizsgálták a szakmai szorzók rendszerét is - folytatta a szakminiszter -, ennek alapján az eddigi 1,1-es szorzót 1,2-re, az 1,2-est pedig 1,3-ra emelték, továbbá a háziorvosi praxisok fix összegű díját átlagosan 47 százalékkal megemelték, és azért is pluszpénzt kap az orvos, ha több szakasszisztenssel dolgozik.

Székely Tamás elmondta, hogy a praxisok pontszámát is megemelik 10 százalékkal, így 31 forintról 34,4 forintra nő a pontérték, továbbá döntés született arról, hogy az intézményi teljesítményvolumen-korlátot (tvk) negyedévente felülvizsgálják, és a jövőben lehetőség lesz arra, hogy a ki nem használt tvk-t átcsoportosíthassák.

(MTI)
2008. május 22. 07:10, csütörtök


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?