Nem lesz egérút: az APEH ellenőrzi a beszámolók elkészítését

Szigorodik a mérlegbeadás

Jó hír a jogkövető, rossz a fegyelmezetlen cégeknek: egyszerűsödik az éves mérlegek benyújtása, ám nem lesz egérút a mulasztók számára. A renitensek várhatóan nem kerülik el az adóhatóság vizslató szemét, így valóban számíthatnak bírságolásra, és immár ténylegesen fenyegetheti őket akár a megszűnés is.
A TEÁOR-törvénycsomag napokban elkészült tervezete eltünteti a cégjegyzékből, átalakítja a beszámolók közzétételi rendjét – tudta meg a Világgazdaság. A dokumentum célja, hogy az üzleti forgalom számára nélkülözhetetlen naprakész céginformációkat és a hitelezői érdekek védelmét szem előtt tartva egyszerűsítse a közzétételi utat, ellenben nagyobb szigorral kényszerítse teljesítésre a mulasztókat.
Jelenleg a vállalkozások nagy része az utolsó pillanatban árasztja el a cégbíróságot és a cégszolgálatot a beszámolókkal, amelyek feldolgozása hosszadalmas, nem kevés költséget és munkaerő-ráfordítást igényel. Így az érdeklődők késve jutnak a mérlegadatokhoz, amelyek – gyors közzététel híján – gazdasági, piaci szempontból már kevésbé hasznosíthatók. A cégek mintegy harmada sokszor évekig nem ad be mérleget. A cégbíróság pedig képtelen felelősségre vonni a több tízezer renitenst.
Most majd elcsípi őket az APEH. Az idei üzleti évről szóló beszámolókat már csakis elektronikus úton és kizárólag a kormányzati portálon keresztül lehet majd eljuttatni egyenesen a Cégközlöny honlapjára. A társaság és a beszámoló benyújtójának azonosítását egy elektronikus űrlap garantálja, ezt az e-postázással egy időben az adóhatóságnak is meg kell küldeni. A teljesítést az adóhivatal igazolja vissza a cégeknek. Az APEH feladata lenne az is, hogy a késlekedőket felszólítsa, bírságolja. Ha a vállalkozás a szigorú adójogi következmények ellenére sem helyezi letétbe a beszámolót, az adóhatóság jelzésére a cégbíróság hivatalból törli a társaságot a nyilvántartásból.
A csomag igyekszik elcsitítani a TEÁOR-változások körüli viharokat. Az elmúlt hónapokban nyilvánvalóvá vált, hogy az új kódokra való áttérés az uniós előírás szerint csak az osztályozási rendszer statisztikai célú használatára vonatkozik. A tervezet értelmében a cégbíróság 2009. március 1-jéig hivatalból törli a cégjegyzékből a TEÁOR-számokat.
Azok a társaságok és egyéni vállalkozók, amelyek a leendő törvény hatálybalépéséig – várhatóan november 1-jéig – nem végzik el az átsorolást, az idei évről szóló adóbevallásukban tehetnek eleget ennek a kötelezettségüknek az adóhatóság által biztosított elektronikus nyomtatványon. A jogkövető vállalkozások már benyújtott módosításait a cégbíróság eljuttatja az adóhivatalnak.

Főbb változások:
A cégbíróság helyett a Cégközlöny kapja e-úton a mérlegeket
A mulasztók APEH-számokérésre számíthatnak
A cégjegyzék mentes lesz a kódszámoktól
Az átkódolás az adóbevallással egyidejűleg pótolható


Kende Katalin
http://vg.hu/index.php?apps=cikk&cikk=239557


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?