Győr részt vállal a háziorvosok rezsijéből

Az országban egyedülálló módon támogatja a győri önkormányzat a praktizáló háziorvosokat.

A közgyűlés legutóbbi döntésének megfelelően jövőre a város 36 millió forinttal járul hozzá az egészségügyi szolgáltatást nyújtó háziorvosi vállalkozások rezsi költségéhez.

Győrben 52 felnőtt, 26 gyermek háziorvos és 29 fogorvos praktizál, az alapellátási rendszerhez kapcsolódik az ügyeleti szolgálat, valamint egy fogszabályozási rendelő és három fogászati röntgen. A törvény szerint az alapellátás szervezése az önkormányzat feladata, a működtetés, másként szólva a rendelés a praxisjogot megszerzett orvosok kötelessége. A rendelők a város tulajdonában vannak, ezek használatára bérleti szerződést kötöttek a vállalkozási formában dolgozó orvosokkal, akik bútorokkal, orvosi műszerekkel, számítástechnikai eszközökkel rendezték be a rendelőket.
Bár még messze van a város jövő évi költségvetésének vitája, a győri honatyák már döntöttek: jövőre az egészségügyi szolgáltatást nyújtó háziorvosok rezsijéhez az országban egyedülálló módon 36 millió forint támogatást nyújt a város. Ezt a pénzt a praxisok tulajdonosai a közüzemi díjak, a közös költségek, a bérleti díjak, és a riasztó felügyelet fenntartására fordíthatják. A pénzügyi bizottság azt javasolta a közgyűlésnek, hogy 2008-tól a támogatás mértékét folyamatosan csökkentsék, és 2012-től szűnjön meg a rezsi-hozzájárulás. A képviselők elutasították ezt a javaslatot.
Határozott a képviselőtestület arról is, hogy az ügyeleti szolgálat számára két, egyenként 5 millió forint értékű személyautót vásárolnak. Jövőre megvalósul Győrben az „egy orvos, egy rendelő" elv. Jelenleg Csanakon és a Kálvária úton van olyan rendelő, amelyben egymást váltva rendelnek a háziorvosok, számukra új praxishelyeket alakítanak ki.

2006-12-09 08:19 Forrás: Weborvos Forgács S.


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?