Tavaly félezer magyar utazási emléke lett a hepatitis

A WHO hadat üzen a hepatitisnak, s a járványt okozó, felelőtlen utazóknak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) folyamatosan tájékoztatja az utazókat a rájuk leselkedő egészségügyi veszélyekről. Áprilisban külön felhívást tett közzé a hepatitis A fertőzések megelőzése érdekében, mivel az elmúlt időszakban különösen sok járvány alakult ki Európában az utazók felelőtlensége miatt. A világszervezet ezért felhívja a figyelmet arra, hogy az utazók gondoljanak az utazás előtti egészségügyi felkészülésre, és oltassák be magukat hepatitis ellen!

Az európai járványügyi figyelőrendszerek kimutatásai is azt bizonyítják, hogy bár az elmúlt tíz évben az általános higiénés állapotok javulásával 15%-ról 3,9%-ra csökkent a hepatitis A fertőzések aránya az európai régióban, 2008 végén és 2009 első hónapjaiban megdöbbentően megnövekedett a járványok száma. Belgiumban, Németországban és Franciaországban Egyiptomba utazók okoztak szórványos megbetegedéseket, ugyanakkor Csehországban, Szlovákiában és Litvániában komolyabb, szélesebb rétegeket érintő, több száz fős megbetegedéssel járó járványok is kialakultak.

Az Európai Járványvédelmi és Betegségmegelőző Központ, az ECDC jelentése szerint egyébként 2006-ban több, mint húszezer hepatitis A megbetegedés volt Európában: a legtöbbet Bulgáriában, Romániában, Németországban, Franciaországban, Szlovákiában, Spanyolországban és Olaszországban mutatták ki. A nagy utazó nemzetek rossz statisztikáit valószínűleg a nyaralók által behurcolt betegségek rontják, míg a mediterrán régióban a Földközi-tengerből kifogott, szennyezett kagylók és tengeri állatok okozhattak nagyobb számú megbetegedést. Most a mediterrán nyaralási szezon kezdetén különösen fontos figyelemmel követni a WHO felhívásait és előírásait.

Horvátországban egyébként pár napja már el is kezdődött egy élelmiszerbiztonsági kampány, amelyet az Egészségügyi Világszervezet európai részlege szervez a horvát egészségügyi, mezőgazdasági, halászati és turisztikai minisztérium együttműködésével. Mint ismeretes a Földközi-tenger kagylóinak közel negyven százaléka, és a tengeri állatok jelentős része is hepatitis A-val fertőzött. A vírus a nem megfelelően elkészített ételekkel megfertőzheti a tengeri halételeket fogyasztó turistákat és helyieket egyaránt. A kampány célja, hogy növeljék az élelmiszerbiztonságra vonatkozó tudatosságot a horvát turisztikai ágazatban, továbbá felhívják a figyelmet megelőzés fontosságára a külföldre utazók körében, illetve bevonják és informálják a helyi és országos médiumokat azokról a veszélyekről, amit a szennyezett élelmiszerek rejtenek magukban. A horvát kampány a WHO Európai Élelmiszer és Táplálkozási Akciótervének része, amelyet hat régióban terveznek 2007 és 2012 között.

A horvát hír érdekes magyar vonatkozására világít rá az Egészségtudatos Utazásért Program áprilisban végzett online kutatása, amelyben a magyar utazók utazási szokásait és védőoltás felvételének hajlandóságát vizsgálták. A kutatást a Kutatócentrum bonyolította. A magyar utazók nagy része a szomszédos horvát tengerparton tölti szabadságát, ugyanakkor nagyon kevesen látják annak szükségét, hogy egészségügyileg, akár hepatitis A és B elleni védőoltással felkészüljenek a nyaralásra.

A kutatás szerint az utazók 10%-a kapott már hepatitis elleni védőoltást, illetve a nem oltottak 26%-a tervezi az oltás beadatását magának vagy családtagjának. Az is kiderült, hogy az évente legalább egyszer utazók közel egyharmada (29%) Horvátországba tervez nyaralást 2009-ben. Ráadásul az utazók közel fele (49%) szintén hepatitis veszélyeztetett országba tervezi a nyaralását idén (ilyenek például Tunézia, Egyiptom, Bulgária, Görögország, Spanyolország és Olaszország).

A helyzet elkeserítő annak tükrében, hogy a hepatitis által veszélyeztett országokba utazók valószínűen nem oltatják be magukat hepatitis ellen, hiszen a válaszadóknak csupán 26%-a tervezi azt, hogy felveszi az életre szóló védelmet nyújtó oltásokat. Ennek hátterében valószínűen az állhat, hogy az utazók kétharmada a mediterrán régiót, a népszerű úti célpontokat egyáltalán nem tartják hepatitis fertőzésveszélyes országnak.

A WHO és az európai járványügyi figyelőrendszer hepatitis fertőzésre vonatkozó adatai azonban azt mutatják, hogy Tunézia, Egyiptom, Bulgária, Olaszország, Spanyolország, Portugália is melegágya lehet a hepatitis A fertőzésnek. Az utazók 81 %-a egyébként tévesen, úgy gondolja, hogy kicsi vagy egyáltalán nincs annak esélye, hogy elkapják a hepatitist a nyaralásuk alatt. A kutatás lényegében rámutatott arra, hogy az évek óta zajló utazási-egészségügyi felvilágosító programok ellenére csupán a mediterráneumban nyaralók 10%-a oltatta már be magát hepatitis ellen.

A kutatócentrum által készített felmérés érdekes utazási szokásokra világított rá, amelyek között sajnos az egészségügyi felkészülés nem kapott komoly szerepet. Az utazók 37%-a szállodában, 34%-uk apartmanban, további 13% panzióban tölti nyaralását. A válaszadók 86%-a gondolta úgy, hogy általában elégedett volt a szállás higiénés viszonyaival. Mint ismeretes a hepatitis A elsősorban nem megfelelő higiénés körülmények között terjed, ugyanakkor elég lehet egyetlen fertőzött dolgozóval való érintkezés, és megtörténhet a fertőzés tökéletes körülmények között is! Ez zajlott két évvel ezelőtt Egyiptomban, amikor egy tökéletesen tiszta, ötcsillagos szállodában 360 német túristát fertőztek meg hepatitis A-val.

Az utazással kapcsolatban szinte mindenki keres információkat, többnyire az interneten (84%), főként a látnivalókkal, szállással, időjárással és akciós utakkal kapcsolatban. Egészségügyi adatokat, ajánlásokat, információkat csupán a válaszadók 22%-a keresett. Ők többnyire a védőoltásokat és ajánlott gyógyszereket illetően informálódtak. 44%-uk arról is tudni akart, hogy a célország veszélyeztetett-e hepatitis szempontjából. Akik hepatitisszel kapcsolatos információkat kértek, azok az orvosokat és a szakmai weboldalakat, újságokat tartották hiteles forrásnak.

Magyarországon tavaly egyébként közel 500-an fertőződtek meg valamilyen hepatitis vírussal. A kombinált vakcinából hármat kell felvenni ahhoz, hogy több évtizedre szóló védettség alakuljon ki hepatitis A és B fertőzések ellen. Az első oltás beadatása után egy hónappal kell felvenni a másodikat, majd az oltást fél év múlva meg kell ismételni. A mediterrán nyaralás előtt 4-6 héttel érdemes ellátogatni a háziorvoshoz vagy a legközelebbi oltóközpontba és konzultálni védőoltásokkal kapcsolatban.

2009-05-18 13:21 Forrás: Weborvos 


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?