Több ezer orvos hiányzik az egészségügyből

Több ezer orvos hiányzik az egészségügyből, a háziorvosok nagy része pedig nyugdíjkoron túl dolgozik - közölte Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az orvosi konferenciát követő sajtótájékoztatón Zalaegerszegen, szerdán.

A jelenleg működő 6.800 háziorvosi körzetben több mint 1.400 nyugdíjkorhatáron túl dolgozó háziorvos van, közülük több százan betöltötték már a 70. életévüket is. A 2010-ben bevezetendő nyugdíjkorlát, és a "kihalás miatt az orvos-számban demográfiai csőd" várható - közölte Éger István. Hozzátette, hogy a stressz és a veszélyeztetés miatt ma Magyarországon a leghalandóbbak az orvosnők.

A háziorvosok méltatatlanul kevés fizetésért dolgoztak, így az alacsony nyugdíj miatt egzisztenciális kényszert is jelent, hogy minél tovább munkát vállaljanak. A praxisok egyébként veszteséget generálnak, ezért nem tudják azokat eladni. A 800 ezer forint bruttó jövedelemből nem lehet fizetni 3 alkalmazottat, és biztosítani a rendelő fenntartását. Sok orvos megy tönkre, a kamara alapítványa is egyre nagyobb számban segélyezi a doktorokat.

Éger István beszélt arról is, hogy néhány évtizeddel ezelőtt még nagy számban települtek át Erdélyből orvosok, de most ez a tendencia is megfordult. A román egészségügyi finanszírozási rendszerben szinte négyszeresére emelkedett a háziorvosi javadalmazás, az orvosok pedig oda mennek, ahol jobb a megélhetés - jegyezte meg.

Csökken az orvostanhallgatók száma is
Az orvoshiány másik okát a magyar orvostanhallgatók csökkenő számában látja. Kifejtette: egy orvos képzésének az összköltsége meghaladja a 12-13 millió forintot, ezt a költséget "magyar ember nem tudja megfizetni." Ezért az egyébként a jó színvonalú, költségtérítéses szakon jobbára Norvégiából, Izraelből, Németországból, Nagy Britanniából érkező diákok vesznek részt.

Óriási a hiány gyermekorvosokból

Jelenleg sok ezer külföldi tanul a budapesti egyetemen, a rosszul fizetett egyetemi oktatást ebből a valutából tudják fenntartani - mondta el Kiss Ferenc, az orvosi kamara Zala megyei elnöke, aki szerint az egzisztenciális ellehetetlenüléséhez vezető problémákat az orvosok jogállásáról szóló törvény tudná áthidalni.

Ebben azt kellene meghatározni, hogy egy szabadfoglalkozású orvos milyen jogosítványokkal tud a munkáltatójával és a biztosítójával tárgyalni, hogy az általa végzett tevékenység milyen értéket képvisel, és ezt a társadalom hogyan tudja honorálni - jelentette ki Kiss Ferenc.

2009. június 04. 06:05, csütörtök - Krasznai Éva
http://www.webdoki.hu/cikk.php?tfrom=hirlevel&cid=52674


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?