A legkorábban gyártott vakcina is 2010 augusztusáig felhasználható!

Az Omninvest Kft. több mint 10 éve gyártja hazánk számára a szezonális influenza elleni védőoltást. Az új típusú influenza védőoltása teljesen hasonló technológiával, gyártóhelyen, körülmények között történik, mint a szezonális vakcináé. Az új típusú influenza vakcina engedélyeztetése az összes többi gyógyszer engedélyezésével - így a szezonális vakcináéval is - azonos követelmények alapján történik, az Országos Gyógyszerészeti Intézetben.

Mivel pandémiás helyzetben az információk napról napra változhatnak, ezért mindig csak az engedélyező gyógyszerhatóságok - Magyarországon az OGYI - által közzétett adatok, tájékoztatók az irányadók. Az EMEA (Európai Gyógyszerügynökség) is felhívja a figyelmet arra, hogy a pandémiás gyógyszerek tekintetében a betegtájékoztató és a gyógyszer csomagolása eltér az utolsó érvényes engedélyben szereplő adatoktól, ezért mindenki az EMEA honlapjáról tájékozódhat a legfrissebb információkról.

A vakcina, mint minden gyógyszer, gyártása során gyártási tételenként (azaz egyszerre, ugyanolyan körülmények között, egyidőben legyártott mennyiség) különböző gyártási számot kap. A gyártás során a gyártás körülményeiről szigorú nyilvántartást vezetnek, ennek része a gyártási szám is, így a gyártási számból vissza lehet következtetni a gyártás idejére, körülményeire és helyére.

Az oltóorvosok eredeti 20 darabos csomagolásban kapják meg a gyártótól a vakcinát. Az oltóorvosnak a vakcina beadásakor kötelezően nyilvántartást kell vezetnie az adott betegnek beadott vakcina gyártási számáról is. Tehát a beadott vakcina gyártásával kapcsolatos adatok a gyártási szám alapján beazonosíthatóak, akkor is, ha bizonyos adatok pl. a lejárati idő hiányoznak a csomagolásról. A pandémiás vakcina vonatkozásában az első gyártási tétel esetében is szerepel a dobozon a gyártási idő, a vakcina ehhez képest maximum 1 évig használható fel, ami szerepel az alkalmazási előírásban is. Mivel az első gyártási tétel dobozán 2009. augusztusi gyártási idő szerepel, ezért a legkorábban gyártott vakcina is 2010. augusztusáig felhasználható.

Az oltóanyagok gyártását a betegek érdekében szigorú nemzetközi és hazai előírások szabályozzák. A minden tekintetben biztonságos védőoltás a felnőttek esetében már megkapta a forgalomba hozatali engedélyt. A 3-18 éves korosztály számára várhatóan a héten a forgalomba hozatali engedély kiadható lesz. A 6 hónapos és 3 év közöttiek klinikai vizsgálata jelenleg még folyamatban van.

EüM Sajtóiroda
2009. október 12. 15:06, hétfő


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?