H1N1: bizottsági állásfoglalás a tennivalókról

Az Országgyűlés egészségügyi bizottsága szerint aggodalomra adnak okot a tévhitek és rémhírek.

Az Országgyűlés Egészségügyi bizottsága az új típusú influenza megjelenése óta rendszeresen tájékozódik a járvány alakulásáról, a megelőzés lehetőségeiről.

Aggodalommal tapasztalja, hogy sokan megkérdőjelezik az előttünk álló influenzajárvány következményeinek súlyosságát, a magyar oltóanyag hatékonyságát és biztonságosságát. Tévhitek és rémhírek terjednek a világhálón, a sajtóban, amelyek elbizonytalanítják a lakosságot. Sajnálatos, hogy a kétségeket az orvostársadalom egyes képviselőinek megnyilatkozásai is erősítik. Az oltásra serkentő, buzdító kommunikáció néha ellentmondásos, nem segíti megfelelően a tévhitek eloszlatását, a felelős döntés meghozatalát.

Ezért a bizottság:
1. Kijelenti, hogy a világméretű járvánnyal szembeni védekezés legfontosabb eszközének tekinti a védőoltást. A kockázat mértékének megfelelő sorrendben mindenkinek fel kell ajánlani az oltást, hiszen az oltásokat ritkán követő, nem kívánt események előfordulása és azok súlyossága eltörpül a súlyos lefolyású megbetegedések kockázata és a potenciális társadalmi károk mellett.

2. Felkéri az egészségügyi minisztert, hogy gondoskodjék a pandémiás felkészülési terv, ezen belül a védőoltási program következetes és fegyelmezett végrehajtásáról.

3. Kéri az egészségügyi minisztert és az országos tiszti főorvost, hogy a határozott, érvelő és közérthető tájékoztatással segítse elő a járvány társadalmi és egyéni kockázatainak megértését, a vakcina iránti bizalom növelését. Széleskörű mozgósítással segítsék elő, hogy minél többen vegyék igénybe a védőoltást.

4. Felkéri az egészségügyi ágazatban működő szakmai és érdekképviseleti, valamint betegszervezeteket, hogy tegyenek meg mindent a járványveszély elhárítása, a lakosság átoltottságának növelése érdekében.

5. Felkéri az egészségügyi intézmények vezetőit arra, hogy biztosítsák valamennyi egészségügyi dolgozó részére az influenza pandémiával kapcsolatos ismeretek elsajátítását továbbképzéseken, konferenciákon. Biztosítsák a szakmai folyóiratokhoz, kiadványokhoz és internetes honlapokhoz történő hozzáférést.

6. Felkéri az egészségügyi dolgozókat, hogy tegyenek meg mindent az influenza világjárvány társadalmi kárainak csökkentése érdekében, és ezért támogassák az influenza elleni védőoltási kampányt. Mutassanak jó példát azzal, hogy saját magukat is beoltatják influenza ellen, azért, hogy rendelkezésre tudjanak állni a járvány idején, hogy példát mutassanak, valamint, hogy ezzel is védjék a betegeik egészségét.
Budapest, 2009. október 14.


Dr. Kökény Mihály
elnök


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?