H1N1: Első- és másodosztályú vakcina Németországban

Óriási botrány tört ki hétfőre Németországban az új típusú influenza elleni oltóanyag körül. Kiderült ugyanis, hogy a kormány minisztereit, a parlamenti képviselőket és a többi szövetségi hatóság alkalmazottait, továbbá a Bundeswehr katonáit más oltóanyaggal oltják be az új típusú influenza ellen, mint a lakosságot.

Az egészségügyi minisztérium a lakosság számára a Pandemrix nevű oltóanyagból rendelt 50 millió adatot, a belügyminisztérium viszont a Celvapan nevű szérumból rendelt 200 ezer dózist a szövetségi alkalmazottak számára. Ez utóbbi nem tartalmazza azt az adalékanyagot, amely szakértők szerint elsősorban felelős a kockázatos mellékhatásokért.

A belügyminisztérium hétfői közleményében nem cáfolta az értesülést, amellyel kapcsolatban a sajtó "első-, illetve másodosztályú" oltóanyagról beszélt. A Deutschlandfunk rádióállomás ugyanakkor közölte: a heves felháborodás nyomán Angela Merkel kancellár úgy döntött: háziorvosával a lakosságnak szánt Pandemrix vakcinával oltatja be magát.

A belügyminisztérium szóvivője Wolfgang Schäuble miniszter nevében visszautasította azt a vádat, hogy a kormányzat, illetve a szövetségi hatóságok képviselőit különleges bánásmódban részesítenék. "Nem létezik első, illetve másodosztályú szérum" - hangoztatta a szóvivő, azt azonban elismerte, hogy a Baxter cég által gyártott Celvapanból valóban 200 ezer adagot rendeltek. Mindennek kapcsán azt állította, hogy a rendelés még néhány hónappal ezelőtt történt, amikor még nem volt ismert, hogy a mellékhatások tekintetében a két szérum - azaz a Celvapan és a Pandemrix - között jelentős különbségek vannak. A Baxter céggel kötött szerződést pedig be kell tartani - hangoztatta a minisztériumi szóvivő.

Különböző orvosi szervezetek képviselői és egészségügyi szakértők ugyanakkor rendkívüli felháborodással reagáltak a sajátos megkülönböztetésre és a belügyminisztérium állásfoglalását nemcsak kínosnak és ügyetlennek, hanem egyszerűen hazugnak minősítették. A bonni egyetem közegészségügyi és higiéniai intézetének igazgatója, Martin Exner professzor nyilatkozatában "visszataszító jelzésről" beszélt, és rámutatott: épp a politikusoknak kellene példát mutatniuk abban a tekintetben, hogy saját magukat is azzal az oltóanyaggal oltatják be, amelyet a lakosságnak ajánlottak.

Mindezzel párhuzamosan hétfőn megkezdődött a Pandemrix-oltóanyag kiszállítása a tartományok számára. A lakosság tömeges oltása az eredeti tervek szerint október 26-án kezdődik.

A kételyek azonban egyre nagyobbak, miután kiderült: az Európai Bizottság által engedélyezett vakcina egy olyan, a szer hatását fokozni hivatott adalékanyagot tartalmaz, amely a szakértők szerint a mellékhatásokat elsősorban okozza. A hatóságok ezek után úgy döntöttek, hogy a terhes nőknek és a gyermekeknek egyelőre nem ajánlják az oltást.

2009. október 19. 12:14, hétfő
(MTI)


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?