A járvány kapujában állunk

Világszerte megkezdődnek az oltási kampányok

Rendkívül közel járunk a H1N1-vírus okozta országos járvány kitöréséhez – állítják a szakemberek. Az elmúlt hetekben többször is megtriplázódott az influenzaszerű megbetegedések száma, elsősorban a közép-magyarországi régió a veszélyeztetett. Bár hetek óta folyik hazánkban az oltási kampány, a vakcinát durva támadások érték. Világszerte hasonló akadályokat kell leküzdeni a járvány megfékezése érdekében.

A szakemberek szerint nem kell sok az országos H1N1-influenzajárvány kitöréséhez. Míg augusztus utolsó hetében 1200-an fordultak orvoshoz influenzás tünetekkel, az utolsó adatok már 16 ezer fölötti számról beszélnek. Az elmúlt időszakban hetente háromszorozódott meg az influenzások száma, és hasonlóan gyorsan szaporodtak a H1N1-vírusos esetek is. Heti húszezer influenzás megbetegedés már országos járványt jelent. A gócpont mindenképpen a közép-magyarországi régió lehet, hiszen a panaszok felét innen jelezték. Míg egyes statisztikák szerint a lakosság csupán egyharmada kívánja beoltani magát, addig egyre többen lesznek betegek.

A H1N1-vírus speciális vonása, hogy a megbetegedések száma a 15–34 éves korosztályban kiemelkedő, és a halálozási ráta is a 20 és 49 év közötti korosztályban a legmagasabb. Hazánkban szeptember óta már elérhető a kiemelt rizikócsoportok számára a vakcina, és elkezdték a tűzoltók, mentőszolgálatosok és az egészségügyi dolgozók oltását. A múlt héten engedélyezték a gyermeknél alkalmazható oltóanyag használatát, és a viták ellenére megkaphatják a vakcinát a várandós nők is. Előre láthatólag pedig két hét múlva érkeznek meg a 3 év alatti gyermekek oltására vonatkozó engedélyek – tájékoztatta lapunkat Falus Ferenc országos tiszti főorvos. Az ÁNTSZ szerint nagy az érdeklődés az új influenza elleni védőoltás iránt, vannak olyan háziorvosi rendelők, ahol már a második kiszállítás előtt elfogyott a vakcina.

Hasonlóan viharos az oltóanyag útja Európa többi országában is: Nagy-Britanniában ma kezdik a tömeges oltásokat. Az egészségügyi miniszter, Liam Donaldson minden terhes nőt nyomatékkal kért, hogy oltassa be magát. Franciaországban tegnap indult az oltási akció, elsőként az egészségügyi dolgozók kapják meg a vakcinát. Felmérések szerint a francia orvosok és az ápolók fele, a lakosságnak pedig 60-65 százaléka nem kívánja beoltatni magát. Belgiumban is ezekben a napokban kezdik az egészségügyi dolgozók beoltását, a lakosságra pedig november elejétől kerülhet sor. Németországban még mindig áll a bál a járványt megelőző tömeges védőoltások miatt. Tegnap a német orvosi kamara bírálta az oltóanyaggal kapcsolatos kormányzati tájékoztatást, mert szerintük az, hogy a kormány magának más vakcinát rendelt, mint amelyet hetek óta ajánl a lakosság számára, tökéletesen aláássa az oltóanyag iránti bizalmat. A Egészségügyi Világszervezet szerint Európában több mint 61 ezer ember betegedett meg az új influenzában október közepéig, és kétszáz fölött van a halálesetek száma.

Az Egyesült Államokban majdnem 160 ezer H1N1-vírusos esetet jegyeznek, és mintegy 3500 beteg vesztette életét. Az amerikaiak készítették el először az influenza elleni védőoltást, de a kampánnyal náluk is gondok vannak. A héten bejelentették, hogy bár a H1N1-fertőzés immár járványszerű 41 tagállamban, egyelőre 28-30 millióra csökkentik a forgalomba hozott oltóanyagok számát, a korábban tervezett 40 millió helyett. Japánban hétfőn kezdték meg az egészségügyi dolgozók oltását az új influenza ellen, hazai gyártású vakcinát használnak, de ebből egyelőre csak korlátozott mennyiség áll rendelkezésre. Mindössze 1,18 millió embernek jut a 127,5 milliós lakosságból.

Biró Marianna
Népszava Online - Mozaik2009.10.21. | 05:44:39


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?