Már a patikákban a vakcina

A háziorvos maga döntheti el, mennyiért adja be az oltást

A lakosság számára is elérhetővé válik a H1N1 vírus elleni védőoltás, miután tegnap megkezdték annak kiszállítását a patikákba és a foglalkoztatási egészségügyi orvosok részére. A jövő héten várhatóan országszerte megkezdődik a vakcina gyógyszertári forgalmazása – közölte az egészségügyi miniszter. Az oltóanyag maximált ára 1930 Ft, ez lényegesen olcsóbb, mint egy influenzás megbetegedés antibiotikumokkal való kezelése.

Kétmillió vényköteles H1N1 vírus elleni vakcina lesz elérhető a lakosság számára, miután tegnap elkezdték kiszállítani a védőanyagot. Kárpáti Zsuzsanna, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) főigazgatója arról számolt be: már reggel érkeztek megrendelések, ezeket a tegnapi naptól folyamatosan teljesítik. Délután 1520 ampulla vakcinát már kiszállítottak, ma pedig vidékre is eljut az oltóanyag. Kárpáti szerint van igény a védőoltásra, ezért az intézet tárgyal a nagykereskedőkkel, akik segíthetnek a szállításban. Székely Tamás hozzátette: ez attól is függ, hogy a gyógyszertárak és az orvosok milyen ütemben és mennyit rendelnek az oltóanyagból. Leszögezte: ki tudják elégíteni a patikák igényeit, jövő héten megkaphatják a vakcinát a rizikócsoporton kívüliek, így a tárcavezető is beoltatja magát.

Falus Ferenc hangsúlyozta: a védőoltás olcsóbb, mint az antibiotikumos kezelés egy influenzás megbetegedés esetén. A tiszti főorvos szerint a vállalkozások számára is jobban megéri beoltatni a dolgozókat, mintha egy tömeges megbetegedés miatt sokan mennek betegszabadságra. A háziorvos maga döntheti el, mennyiért adja be az oltást. Lapunk több budapesti és vidéki gyógyszertárban érdeklődött: érkezett-e már hozzájuk a vakcinákból, de kérdésünkre azt a választ kaptuk: csak a jövő hét közepén számítanak az érkezésére. Sokan akkor rendelnek konkrét mennyiséget, ha az EKI tájékoztatja őket az ellenanyag elérhetőségéről. Az elmúlt hetekben a lakosság rendszeresen kereste a vakcinát az általunk megkérdezett patikákban.

A sajtótájékoztatón részt vett Czeizel Endre genetikus, aki felhívta a figyelmet: a vakcinaellenes közhangulat a magzatok és a várandós nők életét veszélyezteti. A genetikus szerint az elmúlt hetek félelemkeltése súlyos szakmai hiba, az oltóanyagtól való eltántorítás halált okozó felelőtlenség. Czeizel kijelentette: személyesen vállal felelősséget, hogy a vakcina nem okoz fejlődési rendellenességet a magzatnak. Paál Tamás, az Országos Gyógyszerészeti Intézet operatív tanácsának elnöke hozzátette: a rémhírekkel ellentétben a magyar vakcina tökéletesen megfelel az Európai Gyógyszerügynökség feltételeinek.

Biró Marianna
Népszava Online - Mozaik2009.10.22. | 05:26:46


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?