Világszerte botrányok övezik az új influenza elleni védőoltást

Nemcsak idehaza, hanem világszerte botrányok övezik az új influenza elleni védőoltást. Míg Magyarországon a rövid tesztelési idő, az esetleges mellékhatások és a szükségesség körül folyik a vita, addig Németországban kiderült, hogy a kormány a politikusoknak és a katonáknak jobb minőségű oltóanyagot szánt. A többieknek maradt az olcsóbb vakcina, amely a teljes vírus helyett adalékanyagokkal készült, amit a háziorvosoknak kell kikeverniük. A britek olyan bizalmatlanok az oltással kapcsolatban, hogy szórólapokon hívják fel figyelmüket az új influenza veszélyeire és a vakcina megfelelő tesztelésére. Franciaországban levélben bátorítják a lakosságot, mert a lakosság jobban fél a mellékhatásoktól, mint magától a fertőzéstől. Az Egyesült Államokban az H1N1 elleni orrspray áll a támadások középpontjában. Ez magát a legyengített, ám élő vírust tartalmazza, ami az orvosok egy része szerint önmagában is járványt okozhat. Több szövetségi államban pedig bírósági úton támadták meg az oltási kampányt. Mondván, a vakcinákat nem vizsgálták be megfelelően, ezért nem tekinthetők biztonságosnak.

Mv.: - Vendégem pedig dr. Falus Ferenc országos tiszti főorvos. Jó reggelt kívánok!

Falus Ferenc országos tiszti főorvos: - Jó reggelt kívánok!

Mv.: - Hát az imént bejátszottban is jól kiderül, ebből jól kiderül, hogy világszerte úgy tűnik, hogy jobban félnek a védőoltás elleni mellékhatásoktól, mint magától a vírustól. Mi az oka annak, hogy ennyire bizalmatlanok az emberek a vakcinával szemben?

Falus Ferenc: - Valószínűleg van ennek egy történelmi tradíciója, a sötét középkorban, amikor a vizeknek, a kutaknak a fertőtlenítését elkezdték, akkor az emberek attól féltek, hogy ettől mérgezik meg őket. Ez védőoltás, ez nem egy támadó oltás. Ennek a védőoltásnak az a szerepe az egész világon, hogy a világjárványt megelőzze. Ezzel az új típusú vírussal szemben sem Ön, sem, én már egy kicsit igen, egy csomóan védtelenek vagyunk, és ez azt jelenti, hogy addig a vírus és a járvány nem szűnik meg, amíg talál olyan szervezetet, akit meg tud fertőzni. Ezt kétféle módon lehet, ezt a járványt leküzdeni és ugye a történelmi tapasztalatok ezt bizonyítják. Vagy az embereknek, az emberiségnek a többsége átesik a fertőzésen, vagy egy jelentős része védőoltásban részesül.

Mv.: - Ott van pécsi stúdiónkban dr. Bíró Ferenc háziorvos. Jó reggelt kívánok Önnek is.

Bíró Ferenc háziorvos: - Jó reggelt kívánok!

Mv.: - Önnek háziorvosként mi a tapasztalata? Mennyire fogy az oltóanyag? Mennyire szívesen oltatják be magukat az embereket?

Bíró Ferenc: - Hát azt kell, hogy mondjam, hogy az előző szezonális influenzaoltásokhoz, ami megszokott a lakosság körében, az egyharmada az, aki a H1N1 védőoltást beadatja magának.

Mv.: - És mit gondol, mi az oka ennek?

Bíró Ferenc: - Hát az előbb már elhangzottak olyan okok, amik kétségkívül szerepet játszanak benne. Én úgy gondolom, hogy elsősorban a médiákban lévő hírek azok, amik a lakosságban azt a látszatot keltik, hogy itt nagyobb a szövődmény kockázata. Kis mértékben belejátszik a közbizalomnak az általános rossz helyzete Magyarországon, egészen biztos. Én úgy gondolom, hogy az igazi fő okok azonban azok, hogy a kampány végén jobban félnek valóban a mellékhatásoktól, a szövődményektől. Különösen például az a hír, ami megjelent, hogy meghalt egy beoltott, ahol természetesen nem lehetett összefüggésben, vagy nagy valószínűséggel nem, mert nem hirtelen szövődmény volt, hanem két nappal azután, amikor még ki sem alakulhatott az influenzának olyan hatása. Tehát ezek a hírek a lakosságban és azokban, akiket be kéne oltani, azt a látszatot keltik, hogy bizony van itt kockázat, mert ezt statisztikailag nem elemzik. A lakosság nem foglalkozik ezzel.
Mv.: - Ugye Ön a média felelősségét említette föl, de hát azért a médiába is eljutnak bizonyos közvetítőkön keresztül ezek az információk és az ember azt tapasztalja, hogy még szakmai körökben is igen nagy a megosztottság. Például az egészségügyi dolgozóknak a 20-25 százaléka a mai napig nem oltatta be magát, holott nekik kötelező lenne.

Falus Ferenc: - Erre azt tudom mondani, hogy sajnos és szégyenletes, hogy a kollégáink egy része így viselkedik. Ennek a legfontosabb szégyenteljessége tulajdonképpen a szememben az, hogy akkor nem fogunk tudni rendelkezésre állni, amikor pont szükségünk van rá. Tehát az orvosoknak, az egészségügyi dolgozóknak az esküjük arra kötelezi, hogy segítsenek. Ha nem védekezem, akkor beteg, amikor a betegeimnek éppen szüksége lenne rá.

Mv.: - Bíró Ferenc nagyon csóválja a fejét.

Bíró Ferenc: - Azért csóválom a fejem, bocsánat, nem vitatkozni szeretnék a főorvos úrral, nem egészen így van. Például csak a magam példáját hozom fel és tudom, hogy sok kollégám úgy gondolkodik, mi találkozunk talán először ezekkel a vírusokkal és nem értették meg, sem a lakossággal, sem az egészségügyi személyzettel, illetve az elmúlt időszakban beszélnek csak arról, hogy ennek az influenzának az igazi veszélye nem az, hogy több szövődménnyel jár, vagy súlyosabb lefolyású, mint az eddig szokásos és ismert influenzák, hanem a robbanásszerű terjedése. Nos, itt látom a legnagyobb bajt a propagandában, hogy ezt nem hangsúlyozták ki, hogy egyszerre lehet beteg mindenki. Na most az orvosok és az egészségügyi személyzet nagy része az természetesen átesett ezeken. Én jó magam talán a 32 éves praxisomban egyszer oltottam be magam, de higgyék el, hogy táppénzem sem voltam, hanem más módon védekeztem, hogy ne fertőzzem meg a betegeimet. Tehát..

Mv.: - Azért is érdekes, bocsásson meg, amit Bíró úr mond, mert én is készítettem egy ilyen ad hoc felmérést, nyilván nem reprezentatív, hogy mit ajánlanak a háziorvosok, hogy beoltassa-e az ember magát vagy sem, illetve a gyermekét. És általában azt mondják, hogyha eddig soha nem oltatta be valaki influenza ellen magát, de nem is betegedett meg, akkor igazándiból ezután sincs rá szükség.

Falus Ferenc: - Ez egy súlyos tévedés. Ez nem ugyanaz a vírus és nem ugyanaz a szövődményeknek a valószínűsége és a kórházba kerültek és a meghaltaknak az összetétele eltér a szezonális influenzától. Az eddig meghaltaknak a fele semmiféle kockázati csoportba nem tartozott. Olyan betegek és egészségesek tartoznak a kockázati csoportba és a veszélyeztetettekbe, akiket sose láttunk a veszélyeztetettek között a szokásos, évente ismétlődő influenza idején. Ilyenek a terhesek, ilyenek a testsúlyfelesleggel rendelkező cukorbetegek például, és a halottaknak a döntő többsége az 25 és 45 év közé esik. Ilyet nem láttunk korábban.

Mv.: - Ha már említette a terheseket ugye, éppen a legújabb vita ennek kapcsán alakult ki, hogy kismamákat be szabad-e oltani vagy sem? Szalka András főorvos, az Infektológiai Szakmai Kollégium nevében arról beszélt, hogy a magyar vakcinának súlyos mellékhatásai lehetnek a várandósoknál. Közben egyébként a szakmai kollégium korrigált és azt mondta, hogy ez Szalka úrnak a magánvéleménye. Czeizel Endre orvos-genetikus viszont abszolút kiállt a védőoltás mellett, de hogyha ennyire biztonságos, mi az oka annak, hogy ennyire eltérőek a vélemények, az álláspontok az oltással kapcsolatban? Tényleg még szakmai körökben is. Hiszen a szérum adott, az ellenanyag adott, az adalékanyagok adottak. Most ezeknek vagy van mellékhatásuk vagy nincs. Ez nem mérlegelés vagy vélemény kérdése.

Falus Ferenc: - Én a mások véleményét nem tudom ebben az ügyben minősíteni és nem is akarom. Én csak azt tudom mondani, hogy akinek kedve, lehetősége van és tanult kollégáimnak bőven van erre lehetőségük, utána tudnak nézni, hogy azokban az országokban, ahol a járványnak az első hulláma már lezajlott, tehát például a déli féltekén, vagy az Egyesült Államokban, Angliában, ahol sokkal több megbetegedés volt, sokkal több haláleset volt, ebből milyen következtetéseket vontak le. Miért van az, hogy Ausztráliában tömegesen zajlanak az oltások, hiszen Ausztráliában sajnálatos módon néhány egészséges terhes meghalt, és ettől megijedtek. Nem kéne nekünk megvárni azt, hogy olyan szerencsétlenség történjen, amitől pánik tör ki és mindenki rohan az oltóanyagért. Meg kéne előzni. Az utolsó pillanatokban vagyunk, hogy még legyen időnk tömegesen fölvenni a védőoltást és kivárni azt a két hetet, amire a védettség kialakul. Önök is fontos lenne, a televízió dolgozóinak, hogy megkapják a védőoltást és például a televízió vezetésének fontos lenne, hogy takarékossági szempontból megvásárolja Önöknek a védőoltást. Hiszen lényegesen olcsóbb Önöket egy védőoltásban részesíteni, mint például táppénz hozzájárulást fizetni, vagy bármelyikőjüknek, Önöknek egyénileg például a szövődmény miatt egy antibiotikum kúra költségét állni. Tehát van egyszer egy egyéni védekezés, hogy én túlélem a betegséget. Hát én olyan príma gyerek vagyok, engem nem visz el semmi az ég adta egy világon, és van egy közösségi védekezés, ami azt mondja, hogyha az ország lakosságának több mint a felét beoltjuk, akkor nincs járvány Magyarországon. És Magyarország jelenleg a világ egyetlen olyan országa, ahol az ehhez szükséges mennyiségű oltóanyag nemcsak ígéretben áll rendelkezésre, hanem a raktárakban van.

Mv.: - Erre még visszatérünk, viszont Bíró Ferenctől még megkérdezném, hogy ott Pécsett hányan kérték eddig a H1N1 elleni védőoltást?

Falus Ferenc: - Én Pécsváradon praktizálok, ha szám szerint kérdezi, akkor a, megkérdeztem, mindhárom praxisban 40 és 50 között van a védőoltottak száma praxisonként és három praxis van. Általában véve a szezonális influenzával 150-200 beteget oltunk be.

Mv.: - Köszönöm szépen, hogy mindezt elmondta, Önnek is, hogy itt volt a stúdióban. Biztos vagyok benne, hogy a témát még folytatjuk, mert azért érdekes lehet az is, hogy a hisztériakeltés még kinek állhat érdekében? Mert azért itt még óhatatlanul felmerül az emberben, hogy itt vannak a gyógyszergyártó cégek, a vakcinákat gyártó cégek, de erről majd egy más alkalommal.

http://www.webdoki.hu/cikk.php?tfrom=hirlevel&cid=55566
Forrás: MTV/Hiradó/Observer.hu
2009. október 23. 06:40, péntek - Krasznai Éva


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?