Januártól jöhet az egészségügyi bírság

Jövő januártól a közegészségügyi-járványügyi jogszabályokban foglaltakat súlyosan vagy ismételten megsértőkre, valamint az egészségügyi szolgáltatók súlyos szakmai szabályszegése esetén az ÁNTSZ egészségügyi bírságot szabhat ki - derül ki a parlamentnek szerdán benyújtott egészségügyi salátatörvény-javaslatból.

Jelenleg a közegészségügyi vagy járványügyi jogszabályok megsértése esetén az ÁNTSZ - kizárólag természetes személlyel szemben - legfeljebb 60 ezer forint pénzbírságot szabhat ki. A tervezet indoklása szerint ennek hatása nagyon korlátozott, egyes esetekben csak átmeneti jogkövető magatartás kikényszerítésére alkalmas, emitt van szükség a szigorításra. Ráadásul az eddigi ellenőrzési tapasztalatok összegzése alapján a jogkövető magatartások hosszabb távra szóló kikényszerítésének egyik leghatékonyabb módja egyelőre ugyanis - az elkövető személyére és az elkövetés körülményeire tekintettel megállapított - pénzbírság alkalmazása.

A tervezett bírság összege a szakmai szabályszegés, illetve jogszabályi kötelezettség teljesítésének elmulasztása súlyosságától függően 30 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

A bírság kiszabásával kapcsolatban a javaslat a fokozatosság elvét kívánja érvényesíteni. Egyrészt nincs helye egészségügyi bírság alkalmazásának, ha törvény az egészségügyi államigazgatási szerv eljárásával összefüggésben ettől eltérő, más anyagi jogi bírságfajtát vagy szabálysértési bírságot helyez kilátásba. A hatóságnak lehetősége lesz a bírság mellőzésére, ha az egészségügyi államigazgatási szerv a jogsértőt írásban figyelmezteti a jogszabályok betartására vagy határozattal tiltja el a jogsértéstől, illetve kötelezi a jogszerű állapot helyreállítására.

Ha bírság kiszabására mégis sor kerül, annak összegét az eset összes körülményeihez, így különösen a kötelezettségszegés (hiányosság, mulasztás) súlyához, az okozott sérelemmel érintettek köréhez, a jogsértő állapot időtartamához, a jogsértő magatartás ismételt tanúsításához kell igazítani. Másrészt az eljáró hatóság a nem "visszaeső" jogalanyok külön kérelemre mérsékelheti vagy elengedheti a már kiszabott bírságot, ha az a fizetésre kötelezett számára méltánytalanul súlyos hátrányt jelent, a bírság megfizetésének határideje még nem tel el.

A bírság ugyanakkor többszörös jogsértés esetén halmozottan, továbbá ismételten is kiszabható, valamint a javaslatban meghatározott különösen súlyos esetekben az ÁNTSZ köteles kiszabni a bírságot.

Napi Gazdaság
2009. október 23. 06:05, péntek


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?