Az orvosok öltözködéséről

Az orvos megérkezése, megpillantása a betegben reményt kelt. Rontja ezt, ha az orvos rendetlen, gyűrött, sőt kétes tisztaságú ruhában mutatkozik. A mostanában divatos borostás arc se kelt jó benyomást. Viseljen valaki szakállt, vagy borotválkozzék gondosan, de a két-három napos szakállkezdet inkább ápolatlanság jele. Sokan "férfiasnak" tekintik a borostás arcot, de ez legföljebb egy különösen szép arcú, kínos eleganciával öltöző férfinél elfogadható.

Minden szakmának megvan a jellegzetes munkaruhája. A szerelő kék kezeslábasa éppen úgy hozzá tartozik az illető személy foglalkozásához, minta fehér (zöld, kék) köpeny az orvoséhoz. Egy régebbi kis betegem mondta nagybátyjára, aki belgyógyász volt: "A bácsikám betegszerelő!". Ami betegszerelői munkaruhánk a köpeny. A villanyszerelőben és az orvosban is jobban bízunk, ha már a megjelenése is gondozott, ápolt. Különösen az orvosban, hiszen az ő munkája kifejezetten a tisztasággal, az egészség helyreállításával, gyógyulással, vagyis közvetlenül az életünkkel kapcsolatos.

Az utóbbi száz évben az orvosok fehér köpenyben dolgoztak. Ezzel saját magukat és a betegeiket védték, ráadásul a fehér köpeny, mint egyenruha, szakmai jelkép is volt. Az utóbbi időben ez megváltozott. Megdöbbenve láttam, hogy az egyik "előkelő" svéd kórházban az orvos nyitott, lobogó köpenyben, gyűrött pulóverben, kopott farmemadrágban vizsgálta az újszülöttet.

Most már nálunk is ez a szokás. Az orvosok (főként a férfiak...) a kórházban, rendelőben köpeny nélkül, sokszor rendetlen öltözékben vizsgálják, kezelik a pácienseket. Néhányan viselnek ugyan fehér köpenyt, de mindig kigombolva, vállukról kissé lecsúsztatva, nyeglén, rendetlenül, hanyagul lelógó nyakkendővel. A köpeny ilyenkor értelmetlen, hiszen éppen elől van nyitva, ahol az orvosa beteghez legközelebb van. Nem védi az orvost és nem védi a beteget. Jelképnek viszont gyenge, sőt visszataszító. A nyakkendő pedig felesleges. ráadásul útban is van. (Szerencsére a hétköznapi életben is kezd kimenni a divatból.)

Az orvosnak mára megjelenésével is ki kell tűnnie, ki kell emelkednie a környezetéből. Öltözéke mindig mintaszerű és a szakmának megfelelő legyen. Egész pályafutásom során mindig kórházban dolgoztam. Köpenyemet mindig begombolva hordtam. Az aránylag meleg csecsemő- és gyermekosztályokon persze sokszor mellőznöm kellett ezt a ruhadarabot, viszont mindig tiszta, vasalt, fehér ingben és nadrágban, fehér cipőben jártam.

Otthoni magánrendelésemen régebben, éveken át, fehér köpenyt viseltem (mindig végig begombolva), de a gyerekek idegenkedése miatt néha levetettem, majd a köpenyviselést egyre többször mellőztem. Különösen azóta, hogy a ragályos fertőző betegségek eltűntek. Mindig gondosan ügyeltem arra, hogy köpeny nélkül is kifogástalan ingben, nadrágban végezzem a munkámat. Kis forgalom mellett, otthoni körülmények között ezt megengedhetőnek ítéltem, de kórházi munkában, rendelőintézeti tömegrendelésen ezt sohasem tettem, helytelennek tartottam.

Véleményem szerint a munkánk során tiszta orvosi köpenyt vagy fehér (sebészeten: zöld, kék) nadrágot, inget, szoknyát kell viselni. A köpenyt pedig be kell gombolni! Utcai ruhában nem szabad kórházi, rendelői munkát végezni. Nyakkendőre pedig semmi szükség.

Különösen értelmetlen, ha a nyitott, gyűrött gallér alól a nyakkendőcsomó - a mostani, ostoba divat szerint mélyen lent himbálódzik a mell közepén. Mostanában eléggé sokszor készítenek interjút, riportot rendelőintézetekben, kórházakban, az esetek többségében a nyilatkozat közben az orvos utcai, gyűrött ruhában torkot, hasat vizsgál. Ha legalább a tévéfelvétel idejére fölvenne egy (begombolt!) köpenyt. (Szakmailag pedig megengedhetetlen, hogy a beteget ruhán keresztül vizsgálgatja ha egyáltalán megvizsgálja.. )

Egy rosszullétem alkalmával az ügyeletes orvos a gyűrött kabátját le sem véve, kézmosás nélkül, durván megnyomkodta a hasamat, majd szó nélkül gyógyszert rendelt és - biztonság okáért - kiállított egy betegszállítási utalványt. A megjelenése, a magatartása megsemmisítette az orvos megjelenéséhez fűzött reményeimet. Rosszabbul éreztem magamat a távozásakor, mint az érkezésekor. Egy másik alkalommal egy gondosan öltözött orvos jött, aki kezet mosott, leült és finom mozdulatokkal vizsgált. Már a megérkezésekor jobban lettem.

A "fehérköpenyes varázsló" kifejezést pejoratív értelemben használták, de mindenki tudja, hogy ez jó értelemben is igaz: az orvos már a megjelenésével is gyógyít, reményt kelt. Ezt a hatást az öltözékünkkel, magatartásunkkal is fokozni kell, akár fehérben (zöldben, kékben), akár kivételesen "civilben" látjuk el a beteget.

http://www.webdoki.hu/cikk.php?tfrom=hirlevel&cid=55559
Dr. Bogárdi Mihály (Forrás: Magyar Orvos)
2009. október 23. 08:11, péntek - Dr. Palla Sándor


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?