Mondjanak le az oltási díjról

Az MSZP kéri, hogy a háziorvosok ne kérjék el az új influenza elleni oltás díját a betegeiktől.

A háziorvosok a jogszabályok szerint a vakcina árának megfelelő összeget kérhetik el a szer beadásáért, ez nagyjából kétezer forint. Sokan ezt az összeget nem engedhetik meg maguknak, ezért az oltásdíj vissza is tarthatja őket attól, hogy beadassák a védőoltást - mondta Budai Bernadett, az MSZP szóvivője.

Az MSZP ezért azt kéri a háziorvosoktól, hogy ha lehetőségük van rá, mondjanak le erről a díjról - tett hozzá Budai Bernadett, aki november elejétől a szocialista párt szóvivője.

Az MSZP egyetért azzal, hogy Magyarország segítse a szomszédait, így Ukrajnát is. A szomszédoknak nyújtott segítség azonban nem mehet a magyar emberek rovására, csak akkor szabad oltóanyagot szállítani Ukrajnába, ha az a magyar páciensekhez már eljutott - fogalmazott a szóvivő.

Az ukrajnai történések igazolják, hogy a magyar kormány jól döntött akkor, amikor az oltóanyag minél gyorsabb legyártását sürgette.

Zimonyi Ferenc, a védőoltást gyártó Omninvest ügyvezető igazgatója hétfőn újságíróknak elmondta: cégükhöz érkezett megkeresés az ukránoktól, de amíg a magyar lakosságnak szánt hatmillió adag vakcinát nem gyártja le a cég, addig nem adnak el külföldre oltóanyagot.

2009-11-05 14:15 Forrás: MTI

  Külföldiek is válthatnak ki vény ellenében új influenza elleni oltóanyagot a hazai patikákban.

Ez abban az esetben történhet meg, ha a recepten szerepel az orvos neve, a rendelő azonosítója, a dátum, a beteg neve, születési ideje, címe és aláírása - tudta meg a Népszabadság Bálint Orsolyától, az egészségügyi tárca kommunikációs vezetőjétől, így elvileg nincs akadálya, hogy az ukrajnai, romániai vagy szlovákiai állampolgárok hozzájussanak a vakcinához.

Kárpáti Zsuzsa, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet igazgatója közölte: az elmúlt 36 órában raktáraikból 97 ezer darab oltóanyagot vittek el az ÁNTSZ kistérségi intézetei, hogy azokat továbbszállítsák a patikákba. A lakosság oltási kedve erősödik. A gyógyszertárakba az elmúlt másfél napban az ÁNTSZ kistérségi intézetei több mint 60 ezer adag oltóanyagot szállítottak ki, s volt olyan, ahonnan már megint kértek.

Tegnap az MSZP felszólította a háziorvosokat, hogy mondjanak le az új influenza elleni oltás után beszedett oltási díjról. A háziorvosok értetlenkedve fogadták a javaslatot. Borsi Éva, a Kasszaorvosi Szövetség elnöke elmondta, ha az oltóanyaggyártónak ki kell fizetni az adózó polgárok pénzéből a termék árát, akkor miért gondolja bárki, hogy orvosnak nem kell kapnia semmit a munkájáért?

Kertai Aurél budapesti háziorvos szerint az oltóanyag-hozzáférés korlátainak oldását semmiképpen nem pártnyilatkozattal, hanem jogszabály-módosítással kellene megoldani. Hozzátette: most az orvos saját belátása alapján dönt arról, kéri vagy sem a patikában vásárolt vakcina beadásáért a pénzt. Több kollégája egyáltalán nem él ezzel a lehetőséggel. Az pedig csak kommunikációs baki lehet, hogy az oltási kampány közepén és nem jóval előtte merül fel egy ilyen ötlet.

2009-11-06 08:50 Forrás: Népszabadság


FAKOOSZ: ingyen oltásokért fizessen az MSZP frakció!

Nyílt levélben kérik orvosok az MSZP frakció számlázási címét, hogy a felszólításukra ingyenesen beadott oltások költségeit továbbíthassák.

Az Alapellátó Orvosok Országos Szövetsége – FAKOOSZ elnöksége a sajtóból értesült arról, miszerint az MSZP országgyűlési képviselőcsoportja arra szólította fel a háziorvosi társadalmat, hogy jogszabály egyértelmű rendelkezése ellenére ne kérjenek oltási díjat a beoltandók egy, jogszabályban nem preferált részétől a H1N1 elleni védőoltás beadásáért.

Az elnökség egyhangúlag visszautasítja az alkotmány- és jogszabályellenes felkérést az alábbi okok miatt:

- elfogadhatatlannak tartják, hogy országgyűlési képviselők az alulfinanszírozott háziorvosi rendszerre kívánják terhelni a kormányzat alkotmányos kötelezettségét:
(Alkotmány 35. § (1) A Kormány…
g) meghatározza a szociális és egészségügyi ellátás állami rendszerét, és gondoskodik az ellátás anyagi fedezetéről;)

- a háziorvosok nincsenek és nem is lehetnek azon információk birtokában, hogy elbírálják, kik azok a pácienseik, akik – az MSZP megfogalmazása szerint – „nem engedhetik meg maguknak" a védőoltás beadás jogszabályban rögzített térítési díjának megfizetését.

- a felkérést erőteljesen belengi a politikai haszonszerzés célkitűzése, különös tekintettel arra, hogy közismerten már a kezdetektől számos háziorvos – saját kezdeményezésre – ingyen olt.

- máris érezhető, hogy a kérés nem kívánt ellenérzéseket váltott ki, hiszen tovább bonyolított egy felesleges politikai beavatkozással kialakított káoszt.

- visszatetsző vagy minimum meggondolatlanságnak minősíthető, hogy egy, az önkizsákmányolás eszközeivel a tevékenysége biztosításáért küzdő, anyagilag és erkölcsileg is az ellehetetlenítés örvényébe taszított, nemzetstratégiai jelentőségű ágazatot próbálnak így csapdahelyzetbe csalni.

A fentiek alapján azonban elnökségünk az MSZP – gazdaságilag jól ismert módon erős pozícióban levő – illetékes politikusait arra kéri, hogy amennyiben azt szeretnék, hogy kérésüket teljesítsük, közöljék az MSZP frakció hivatalos számlázási címét, amely címre az oltásért nem fizető pácienseinkkel kapcsolatos költségeinkről a számláinkat kiállíthatjuk és postázhatjuk. Ez a gesztus valóban járhatna egy Önöket korrekt módon megillető erkölcsi hozammal.

A FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöksége nevében:

Dr. Szász István T.
elnök

2009-11-08 12:22 Forrás: Weborvos


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?