Oltóközpontok lesznek Magyarországon

Lesz oltóhely minden kistérségben: vagy ÁNTSZ-kirendeltségeken, vagy kórházakban és szakrendelőkben.

Oltóközpontokat jelölt ki az egészségügyi kormányzat, hogy megkönnyítse az új influenzavírus elleni vakcinához való hozzájutást a lakosság számára - jelentette be a szakminiszter a Kormányzati Koordinációs Bizottság keddi rendkívüli ülése után. Közölte: országosan kétszáz ilyen hely lesz, a hét végéig harminc kezdi meg működését "teszt üzemmódban", a jövő hét végére már valamennyi működni fog.

Úgy tervezik, lesz oltóhely minden kistérségben, ezek egy részének az ÁNTSZ-kirendeltségek, másrészt kórházak, harmadrészt pedig szakrendelők adnak otthont.

Az oltópontokat azoknak érdemes felkeresni, akik térítés ellenében tudják csak igénybe venni az oltást. A központokban lehet megvásárolni a vakcinát és helyben beoltják az embereket. Ezzel a rendszerrel egyszerűsödik majd az oltóanyaghoz való hozzájutás.

A miniszter kérdésre válaszolva elmondta, valószínűleg az oltásért is fizetni kell majd a központokban, de nem többet, mint a készítmény patikai ára. (Így az oltás összességében nem kerülhet többe, mint négyezer forint.)

Székely Tamás bejelentette azt is, hogy nagy valószínűséggel elérheti a megbetegedési arány a járványküszöböt Magyarországon. Mint mondta, a 45. heti összesített jelentés szerint 16.700-an fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, azonban figyelemmel az elmúlt heti és hét eleji iskolabezárásokra, előfordulhat, a megbetegedések száma elérheti a 20 ezret, ami a lakosságszámot tekintve a járványküszöböt jelenti.

A térítésmentesen járó oltóanyagból 1 millió 915 ezer adag szállítottak ki, gyógyszertárakba nagyjából 391 ezer adag került. A lakosság átoltottsági aránya minimálisan 11 százalék körül van. Hozzátette: arról nincs adat, hogy a gyógyszertári készletből pontosan mennyit adta be.

Székely Tamás elmondta, azért kezdeményezte a KKB ülésének összehívását, mert valószínűleg a megbetegedési adatok elérik a járványos szintet, vagyis a heti húszezret.

A vakcina árára és az árrésre vonatkozó kérdésre a miniszter elmondta, az árrésből befolyó összegből finanszírozzák a teljes logisztikáját a rendszernek, tehát a háziorvosoknak, az óvodáknak, az iskoláknak történő szállítást fedezi az árrés. A miniszter hozzátette: azért az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézetet bízták meg a szállítással, az országos "terítéssel", mert gyógyszer-nagykereskedők nem szállíthatnak iskoláknak, óvodáknak.

2009-11-17 18:09 Forrás: MTI


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?