Influenzaoltás előtt: kell, vagy már felesleges?

Kérhető vérvizsgálat annak kimutatására, átesett-e valaki az új influenzán – de pénzbe kerül.

 


Az vagy nem az? Mivel többféle vírus-, illetve baktériumfertőzés okozhat nagyon hasonló tüneteket, s ilyen jellegű betegségen az új influenza vírus felbukkanása óta többen áteshettek, egyre gyakoribb a dilemma: kérjenek-e védőoltást az A (H1N1)v vírus ellen, vagy már felesleges, mert tünettel-tünet nékül lezajlott a fertőzés.

A tünetek megjelenése után három héttel egyetlen vérvizsgálattal igazolható, átesett-e az illető a pandémiás vírusfertőzésen, ám fizetni kell érte, mivel nem az egészség megőrzését vagy helyreállítását célzó beavatkozásról van szó – tudtuk meg dr. Takács Mária virológustól, az Országos Epidemiológiai Központ Virológiai főosztályának vezetőjétől. Amennyiben a vért a háziorvos veszi le, és ő küldi tovább (akár a beteggel), a vizsgálat 5.400 Ft-ba kerül, ha helyben (az OEK Gyáli út 2-6. szám alatti épületében kedden 11-13, szerdán 16-18 és csütörtökön 13.30-15.30 között) zajlik a vérvétel is, akkor további 2000 Ft-ba kerül. Az eredmény egy hét - 10 nap alatt születik meg.

Mint megtudtuk, hetente átlag ötvenen kérik ezt a vizsgálatot a központban, leginkább azért, mert ha úgy is felesleges, akkor elkerülhetik az oltással járó „macerát", rendelői várakozást, a szúrás utóhatásait, a patikai kiadást, egyebeket. Hiszen, ha már átestek a fertőzésen, akkor védettek ellene. Ugyanakkor – hangsúlyozza a szakember – nem jelent veszélyt az sem, ha ráoltanak, azaz, ha a már gyógyult ember kap védőoltást ugyanez ellen.

2009-11-26 11:56
Forrás: Weborvos


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?