Nem kellenek az orvosok a bankoknak

Magyarországon a háziorvosi és a magánpraxisoknak hiányzik a fejlesztés lehetősége - derül ki az Acquiro Lease egészségügyi vállalkozásokat vizsgáló országos felméréséből. Legtöbbjük számára a problémát nem a működés fenntartása jelenti, hanem az ellátás színvonalát javító fejlesztések biztosítása.

Bár a családorvosi és a bejáratott szakorvosi rendelők állandó forgalmukkal ideális ügyfelei lehetnének a bankoknak, a kölcsönös bizalmatlanság miatt az orvosokat nem árasztják el ajánlatokkal. A csökkentett adóterhek és a gazdasági helyzet javulása mellett a magánpraxisok speciális igényeire szabott finanszírozás segítené elő a háziorvosi és más egészségügyi kisvállalkozások fejlődését - derült ki az Acquiro Lease felméréséből.

A pénzügyi szolgáltató hazánkban elsőként mérte fel a magyar családorvosok és szakorvosi vállalkozások fejlesztési igényeit és lehetőségeit. Az országszerte több mint 130 orvos bevonásával reprezentatív mintán elvégzett felmérés meglehetősen negatív képet fest az orvos-vállalkozók helyzetéről. Bár a praxis fenntartása nem jelent gondot, vállalkozásuk és szakmájuk jövőjét ötös skálán egyaránt gyenge közepesre becsülték a megkérdezettek. A 2,5-ös érték azonban még kedvezőnek számít ahhoz viszonyítva, ahogyan az orvosi szakma megbecsültségét értékelték: ez utóbbi még a kettest sem érte el.

A családorvosok és a magán-szakorvosok az egészségügyi vállalkozások között is speciális helyzetben vannak, hiszen többé-kevésbé állandó ügyfélkörrel, kiszámítható forgalommal és stabil bevétellel rendelkeznek. Elméletben tehát ideálisan finanszírozható vállalkozói kört jelentenek. A bankok azonban elégtelenre vizsgáznak ezen a téren is: a válaszadók közel kétharmada szerint egyáltalán nem veszik figyelembe az orvosok speciális igényeit.

Az Acquiro Lease felmérése szerint az orvos-vállalkozók körében elenyésző, alig 8 százalék azok aránya, akik fejlesztési célra vettek igénybe vállalkozói hitelt. Ennek fő oka a gazdasági helyzettel kapcsolatos borúlátás és a bankokkal szembeni bizalmatlanság. Előbbit a válaszadók 30 százaléka, utóbbit közel egynegyede jelölte meg mint a hitelfelvételtől leginkább eltántorító okot.

Az Acquiro Lease felmérése szerint hazánkban az orvos-vállalkozók több mint háromnegyede visszaforgatott profitból vagy megspórolt pénzből, családi segítséggel üzemeltetik praxisukat - ez a működés fenntartásához elegendő, azt azonban nem teszi lehetővé, hogy a rendelő eszközeit igény szerint korszerűsítsék. Márpedig a vizsgálati eszközök fejlettsége nagyban befolyásolja a betegségek megelőzéséhez szükséges szűrések sikerét, így a teljes lakosság egészségi állapotát. Ezzel együtt az orvosok legkevésbé az állandó állami támogatást tartják vállalkozásuk sikere kulcsának. A válaszadók közel 80 százaléka az általános gazdasági helyzet javulását, alacsonyabb adókat és testreszabott finanszírozást jelölte meg a praxis fejlesztéséhez leginkább hozzájáruló tényezőként.

Szerző: Világgazdaság Online
2009. november 30. 16:41, hétfő


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?