Csak két helikopter szállhat le a Hold utcában

Leszálltak az első helikopterek a belváros közepén épült President hotel tetején lévő helikopter-leszállón. A környéken lakók elmondták, hogy két helikopter körözött a Hold utcai hotel körül, az egyik leszállt, majd mindketten távoztak.
Mint megtudtuk, jelenleg a leszálló tesztelése zajlik, a kérdéses időpontban a zajterhelést mérték. A Nemzeti Közlekedési Hatóság elmondta, hogy a leszállóhely december 31-ig ideiglenes engedéllyel rendelkezik, és ha mindent rendben találnak, akkor egy évre érvényes, évente megújítandó engedélyt bocsátanak ki.



10-15 leszállás
Mint arról korábban beszámoltunk [1], Gerendás József önkormányzati képviselő két Hold utcai ház átépítésével luxushotelt épített a Parlament szomszédságában. A hotel felső szintjén golyóálló elnöki lakosztályt alakítottak ki, amely a tetőre épített helikopter leszálló révén légi úton is megközelíthető lesz.

Mivel a hotel érzékeny területen, a Parlament, az amerikai követség és a Nemzeti Bank közelében áll, rendszeres, polgári célú helikopterforgalmat nem engedélyez a Közlekedési Hatóság. A leszállóhelyet csak a rendőrség, a mentők és a különleges egységek vehetik igénybe.

„Az engedély megléte nem jelent automatikus rendszerességet. A leszállóhely igénybevétele minden esetben a President Hotel tulajdonosának engedélye, illetve a légiközlekedési hatóság külön repülési engedélye alapján történhet. Bárki és bármikor nem veheti azt igénybe” – írták levelükben.


A tulajdonos, Gerendás József évi legfeljebb 10-15 leszállást valószínűsít. „Eddig még egyébként nem volt ilyen igény” – mondta, noha legutóbb itt szállt meg Ellie Wiesel is.

Gerendás ugyanakkor megjegyezve, hogy azóta szerződésben állnak az amerikai követséggel. „Az amerikaiak gyakorlatilag a sajátjuknak tekintik a leszállóhelyet. Hiszen innen négy perc alatt érhető el Ferihegy.”

Csak felsőkategóriás gépeknek
Helikopteres szakemberek szerint a leszállóhely kihasználtsága nemcsak az engedélyektől függ. Ilyen sűrűn lakott területen biztonsági okokból ugyanis csak A1 biztonsági kategóriás, két gázturbinával meghajtott gépek szállhatnak le. Ezek ugyanis az egyik meghajtó rendszer hibája esetén is képesek folytatni a felszállást.

Ilyen helikopter azonban csak kettő létezik az országban, azok is civil használatban vannak. A rendőrség és a mentők is alacsonyabb biztonsági kategóriás gépeket használnak.

2009.12.15. 11:15 - Földes András


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?