Éger: Vágyálom az orvosok KSH által kiszámolt átlagkeresete

A jövő héten szakértői szinten egyeztetnek a háziorvosokat érintő finanszírozási elvonásokról, ugyanis a szaktárca a KSH által közölt adatokra támaszkodva nem a valós átlagbér szerint állapította meg a praxisok támogatását – derült ki az egészségügyi miniszter és a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke csütörtöki, budapesti egyeztetését követően.

Székely Tamás egészségügyi miniszter a találkozó után újságíróknak úgy fogalmazott: az adó- és járulékváltozások miatt januártól 30 ezer forintos megtakarítás jelentkezett a praxisoknál, míg a kiadásuk 10 ezer forinttal nőtt, így a 20 ezer forintos különbség alapján jut kevesebb támogatás, amit a MOK csak elvben tud elfogadni. A tárcavezető azt mondta, a KSH adatai alapján bruttó 196 ezer forintos átlagkeresettel számoltak, és ennek alapján hozták a rendelkezést.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke erre válaszolva úgy fogalmazott: „vágyálom” a KSH adata, ugyanis a háziorvosok valós átlagkeresete messze elmarad ettől az összegtől. A feltüntetett összeget három évvel ezelőtt jelölték meg elfogadható átlagbérnek, de az azóta sem emelkedett. Hozzátette: valójában nem a szaktárcával, hanem a pénzügyi kormányzattal van vitájuk, mert nagyobb béraránnyal számoltak, mint ami kifizethető lenne.

Az egészségügyi miniszter az ebből eredő tévedést nem tartotta kizártnak, ezért arra kérte a MOK elnökét, hogyha rendelkezésére állnak más adatok, akkor tárja a szaktárca elé, és annak alapján számolnak majd újra. A jövő héten szakértői szinten folytatják az egyeztetést.

Arra a kérdésre, hogy a finanszírozási változásokról miért nem értesítették a háziorvosokat, Székely Tamás úgy válaszolt: nincs olyan törvényi kötelezettségük, hogy egy rendelkezés megváltozásáról az összes érintettet értesítsék, de megjegyezte, a költségvetési törvény a minisztérium honlapján is olvasható.

(mti)


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?