Túlszárnyalni a felmenők életkorát

Az emberek jelentős része úgy kalkulál, legalább olyan hosszú, de inkább hosszabb életet fog élni, mint a felmenői.


Optimistán tekintenek a jövőbe, és hosszú életre számítanak az amerikaiak. Az ELTE Társadalomtudományi Karának hírlevele szerint az Egyesült Államok lakosainak születéskor várható élettartama 77,7 év, ami nemzetközi szinten nem rossz arány, és ami még biztatóbb, a helyiek nem is aggódnak amiatt, hogy idő előtt fognak meghalni. A Royal Philips Electronics megbízásából készült felmérés szerint ugyanis az amerikaiak jelentős része arra számít, legalább olyan hosszú, ha nem hosszabb életet fog élni, mint a szülei.

A kutatás eredményei szerint a megkérdezettek közel fele, összesen 47 százaléka bizakodik abban, hogy a szüleiéhez hasonló életkort fog megélni, míg 36 százalékuk arra számít, hosszabb életet él majd, mint ami a felmenőinek jutott. A válaszadóknak alig 10 százaléka kalkulál azzal, hogy nem fogja elérni szülei életkorát.

A megkérdezettek valamivel több, mint harmada egyébként 81 és 90 év közötti élettartamot jósol magának.

A magyarok sokat veszítenek

A friss demográfiai becslések szerint a magyar lakosság születéskor várható élettartama 73,3 év körül van, és szerencsére ez az érték évek óta növekszik. Bár olyan kutatás nem készült, amely élethosszunkkal kapcsolatos reményeinket tárná fel, több felmérés utal viszont arra, hogy ezeket óvatosan kellene megfogalmaznunk. Az egyik legfrissebb, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) kutatása, amely szerint a 70 év alatti magyar férfiak életéből átlagosan 9,2, a nők életéből 4 évet vesznek el az olyan káros hatások, mint az egészségtelen életmód vagy a stressz. Mindez azt jelenti, hogy ezeket kiküszöbölve a magyar nők akár négy, a férfiak majdnem tíz évvel a élhetnének tovább…
010-01-24 10:08 Forrás: Weborvos


« vissza

Időpont foglalás

Ebben a járványügyi helyzetben 15 percet kell foglalnia!!!

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?