Eldőlt! Visszavonják a cafeteriakeretet

Az egészségügyi miniszter tévedésből 579 ezer forint éves cafeteriakeretet állapított meg az ÁNTSZ dolgozóinak. Így lényegében főnöki jutalomhoz jutott volna a mintegy négyezer köztisztviselő. Székely Tamást Falus Ferenc országos tisztifőorvos vezette meg, a miniszter, ahogy rájött a tévedésre visszavonta az összességében 2,3 milliárdos "jutalmat". Ám, hogy mennyit kapnak a tisztiorvosok, az egyelőre titkolják.

Még december 23-án jelent meg az a kormányrendelet, amely az Egészségügyi Minisztériumhoz tartozó kormányhivatalokban dolgozók idei cafeteria juttatásairól szól. A miniszter ennek idei összegét a köztisztviselői illetményalap (38 500 Ft) öt és 25-szöröse között állapíthatja meg. Székely Tamás a válság ellenére szokatlanul nagyvonalú volt, a szaktárcánál és az ÁNTSZ-nél fejenként egységesen 580 ezer forintos éves keretet, vagyis tizenötszörös szorzót állapított meg, az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál pedig hat és félszereset.

Az ÁNTSZ dolgozók nem akartak hinni a szemüknek, hogy a 13. havi megszüntetett bér helyett lényegében egy főnöki fizetésnek megfelelő jutalomban részesülnek - mind a négyezren. Igaz, ezt nem egy összegben, hanem havi 48 250 forintos "részletekben" kapnák meg. Csakhogy a döntéshez szükséges mintegy 2,3 milliárd forintos fedezet nem szerepel a tisztiorvosi hivatal költségvetésében.

Nem is szerepelhet, mivel az országos tisztifőorvos már januárban jelezte Székely Tamás miniszternek, hogy tévedés történt, az intézkedést vissza kell vonni. Falus Ferenc ugyanis javaslata kidolgozásakor nem pusztán az Országos Tisztiorvosi Hivatal, vagyis a csúcsszerv, hanem az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat valamennyi dolgozója számára kérte a magas összeget. Így lettek volna olyan köztisztviselők, akik egy esztendő alatt négy-öt havi bérüknek megfelelő üdülési csekket vagy melegétkezési utalványt kaptak volna. Ám csak volna.

A februári bérrel együtt ugyanis semmit sem adtak nekik, és amikor lapunk ennek okairól valamint a szupercafeteria forrásáról érdeklődött a következő információt kaptuk: "a cafeteria keret meghatározása során az ÁNTSZ részéről számítási hiba történt. Az ÁNTSZ számítási hibája miatt az országos tisztifőorvos kezdeményezte az egészségügyi miniszternél a megállapított keret csökkentését és így a miniszteri utasítás kijavítását. A csökkentett összegre a fedezet rendelkezésre áll az ÁNTSZ-nél."

Ám hogy mekkora lenne ez az összeg, arra ismételt kérdésünkre sem felelt a tisztiorvosi hivatal sajtóirodája. Csak ennyit közöltek: a kijavításról a miniszteri rendelet a Magyar Közlönyben jelenik meg. A Magyar Közlöny legfrissebb számában azonban még nem szerepel a kínos hiba javítása.


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?