Csupán néhány kattintás? Öngyógyítás az internet segítségével

Egyre több az olyan beteg, aki, ahelyett, hogy orvoshoz menne, öngyógyításba kezd. Beüti a panaszait a neten, s máris betegségek tömkelegével találja szembe magát.


Dr. Farkas Péter szülész-nőgyógyász szerint amekkora áldás a világháló, ugyanakkora bajokat is kreálhat.

- Rengeteg az olyan betegem, aki, ha valami baja van, rögtön az interneten keresi a gyógymódot a betegségére - mondja az orvos. - A gond az, hogy megrendült az egészségügyi ellátásba vetett hit, s nem tisztelik a dolgozókat sem. Egyre többen keresnek önállóan megoldást a problémáikra, s a legegyszerűbb, ha leülnek az internet elé, s bepötyögik a tüneteiket. Viszont azt tudni kell, hogy az interneten szűrés nélkül megtalálható minden, így nagyon kevés az esély arra, hogy a probléma megoldására helyes gyógymódot találjon valaki.

Az orvos hozzáteszi, a betegek általában a hitelét vesztett szakemberrel vitatkoznak, mivel úgy vélik, hogy helyesek az internetről szedett információk.

- Néha nagyon nehéz meggyőzni a betegeket, hogy nem az interneten talált kórban szenvednek - emeli ki dr. Farkas Péter. - Nap mint nap jönnek be olyan betegek, akik már előre tudják, hogy mi a bajuk, s csak fel szeretnék íratni maguknak az ott talált gyógyszert. Ilyenkor próbálok leülni velük, s meggyőzni őket a helyes gyógymódról. Olyan is előfordul, hogy kap tőlem gyógyszert a páciens, aztán hazamegy, leül a net elé, s más gyógymódot talál magának. A jobbik eset az, ha visszajön, s megkérdezi, hogy melyiket alkalmazza.

A rosszabb az, ha nem jön vissza, s az interneten olvasott gyógymód mellett dönt. Nem is gondolják a betegek, hogy mekkora kárt tehetnek magukban, ha öngyógyításba kezdenek. Előfordulhat, hogy egy enyhébb lefolyású betegség a félrekezelés miatt súlyossá válik.

A háziorvosi praxisokban is találkoznak az orvosok hasonló esetekkel. Dr. Horváth Zsuzsanna nem tartja túl jó ötletnek, hogy a betegek az interneten keresnek olyan betegséget, mely illik a tüneteikre.

- Nem lehet úgy diagnózist felállítani, hogy nem látom a beteget hangsúlyozza az orvos. Meg kell vizsgálnom, majd sorra kell venni a tüneteket, a kettőből együtt lehet megállapítania diagnózist. Ez egy szakma, amelyet éveken át tanulunk, nem értem miért gondolják egyesek, hogy képesek az öngyógyításra.

2010. április 06. 06:35, kedd - Horváth Eszter Ágnes
VasNépe


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?