Vörös kereszt: a törvény által védve

Jogtalanul használják egészségügyi szolgáltatók és egyéb tevékenységet végző cégek a vörös kereszt emblémát, ezért az egészségügyi miniszter és a segélyszervezet magyarországi elnöke az országos rendőrfőkapitányhoz fordult.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közleményében azt írta: a jogsértő gyakorlat megszüntetése érdekében a Magyar Vöröskereszt több kampányt is folytatott az embléma jelentésének és a vonatkozó jogszabályok megismertetése céljából.

Az ORFK szerint az évtizedek óta fennálló jogsértő gyakorlatot csak széles körű tájékoztatással lehet hosszú távon orvosolni, ezért csatlakozva a kezdeményezéshez, tájékoztató anyagot tett közzé a rendőrség honlapján:

A vörös kereszt, a vörös félhold és a vörös kristály embléma gyakran az egyetlen védelem azok számára, akik a háborús konfliktusok áldozatainak szenvedését igyekeznek csökkenteni, és az egyetlen garancia az áldozatok számára, hogy időben segítséget kapjanak. Ezért alapvető, hogy az emblémát minden időben és mindenhol felismerjék és tiszteljék. A nemzetközi humanitárius jog, a Genfi Egyezmények és azok Kiegészítő Jegyzőkönyvei szigorú szabályrendszert tartalmaznak a vörös kereszt, a vörös félhold és a vörös kristály emblémákról.

A vörös kereszt emblémát eredetileg a fegyveres erők egészségügyi alakulatainak azonosítására, a betegek és sebesültek védelmére hozták létre. Napjainkban a vörös kereszt, a vörös félhold és a vörös kristály segítségnyújtást hivatottak képviselni.

A vörös kereszt, a vörös félhold és a vörös kristály emblémák két egymástól eltérő szerepet töltenek be:

  • védelmi eszközként szolgálnak a nemzetközi humanitárius jog által fegyveres összeütközés esetén védett személyzet és berendezések megjelölésére, ebben az esetben nagyméretűek és felarat nélküliek,
  • jelző eszközként szolgálnak, ha annak megmutatására használják, hogy személyek vagy tárgyak a Vöröskereszt és a Vörösfélhold Mozgalomhoz tartoznak, ekkor kisméretűek és felirattal, a nemzeti társaság nevével ellátottak.

Az embléma védelmi célra történő használatára jogosult személyek kizárólag:

  • a fegyveres erők egészségügyi személyzete,
  • a fegyveres erők egészségügyi személyzetété segítő elismert segélyszervezetek (VK/VF Nemzeti Társaságok),
  • felhatalmazott polgári egészségügyi személyzet,
  • egyházi személyzet a megszállt területeken és harci területeken,
  • a Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége képviselői.

 Az embléma jelzésként történő használtára jogosult minden egyes végzett tevékenységük során – különösen, amikor önkéntes és pártatlan segítséget nyújtanak mindazoknak, akik szenvednek – a Vöröskereszt és Vörösfélhold

Mozgalom tagjai:

  • a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága,
  •  a Vöröskereszt és Vörösfélhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége,
  • Nemzeti Társaságok: pl. Magyar Vöröskereszt, Magyar Ifjúsági Vöröskereszt.

Békeidőben, a nemzeti társaságok a hazai jogszabályoknak megfelelően valamennyi, a Vöröskereszt és Vörösfélhold Mozgalom alapelveivel összhangban lévő tevékenységükhöz használhatják a Vöröskereszt, a Vörösfélhold, Vörös Kristály nevet és emblémát.

Az embléma jogosulatlan használata csökkenti az embléma iránti tiszteletet és bizalmat, rombolja az embléma védelmi értékét, veszélyezteti azoknak az életét, akik törvényesen jogosultak annak használatára, és akadályozza az áldozatokról való gondoskodást és védelmüket.

Magyarországon számos egészségügyi és egyéb szolgáltató használja a vöröskereszt emblémát, ennek következtében ezt a szimbólumot sokan az egészséggel/betegséggel kapcsolatos szolgáltatással azonosítják.

Az embléma ilyen használata ellentétes a nemzetközi egyezményekkel és a magyar jogszabályokkal, mely szerint a jogosulatlan használat pénzbírsággal sújtható.

(Forrás: MTI / Police)
2010. május 19. 22:59, szerda - Horváth Eszter Ágnes
WebDoki

http://www.webdoki.hu/cikk.php?cid=60044


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?