Több ezer orvos dolgozik engedély nélkül

Áprilisig ugyanis igazolniuk kellett volna, hogy az elmúlt öt évben teljesítették továbbképzési kötelezettségüket.


Most csak felügyelet mellett gyógyíthatnának, ám legtöbbjük idős, vidéki orvos, aki maga is kényszerből dolgozik még. Ha viszont nem lép a hatóság, komolytalanná válik a kötelező szakképzési rendszer.

Az aktívan dolgozó 34 500 egészségügyi dolgozó közül 5500 orvos és 979 gyógyszerész nem tudta eddig igazolni, hogy elegendő számú akkreditált képzésen vett részt - tudósít a MedicalOnline nevű egészségügyi szakportál. Az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal elnöke Paphalmi Rita tájékoztatása szerint azok, akik nem tettek eleget a hatályos jogszabály előírásainak, áprilistól csak felügyelet mellett dolgozhatnának.

A tisztiorvosi szolgálat azonban június végéig haladékot adott az orvosoknak, most személyenként egyeztet a két hivatal arról, meghosszabbítsák-e működési engedélyüket.

A zavar amiatt keletkezett, hogy 2006-ban az akkori egészségügyi miniszter Molnár Lajos kezdeményezésére az orvosi és gyógyszerészi kamara jogköreit politikai okokból megnyirbálták. Szlovák mintára cselekedtek, mert úgy vélték, leghatásosabban a kamarák ellehetetlenítésével tudják gyengíteni a küszöbön álló - azóta nagyobbrészt elvetélt - reformelképzeléseik elleni szakmai és társadalmi ellenállást.

Nemcsak a kötelező tagságot szüntették meg, de elvették az előírt továbbképzések ellenőrzésének jogát is. Addig a szakma vasszigorral felügyelte a kreditpontok megszerzését - a feladat új gazdáját azonban több ezren válaszra sem méltatták, amikor levélben érdeklődött a teljesítések felől. A patika liberalizáció miatt élet-halálharcot folytató gyógyszerészek és a végeken szolgálatot teljesítő, gyakran jóval a nyugdíjkorhatár felett levő háziorvosok ezre hanyagolták el a fizetős és jelentős időt igénybe vevő képzéseket.

Noha ezekre éppen azért van szükség, hogy a betegellátás során a legmodernebb ismereteket alkalmazhassák. Így állhatott elő a jelenlegi helyzet, amikor vagy praxisok működése kerül veszélybe, vagy a képzési rendszer. Ha ugyanis az állam nem veszi komolyan a továbbképzéseket, akkor az eddig szorgalmasan teljesítők sem fognak erre időt áldozni - tudósít a MedicalOnline.

Szó szerint azonban aligha lehet betartani a rendeletet, mert orvosok ezrei mellé nem lehet felügyelőt állítani, bár a jogszabály ezt írja elő. Az egészségügyi hatóságok június végéig haladékot adtak a renitenskedőknek, vagy inkább saját maguknak, mivel aligha várható, hogy az évek alatt elmulasztott képzések most egy-két hónap alatt bepótolhatóak.

2010. június 07. 15:56, hétfő - Horváth Eszter Ágnes


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?