A rendelés már most is kabaré - háziorvosok keresztje

Több ezer oldalt kell átnézniük egyetlen beteg kapcsán. Szívesen meghívja az egészségügyi minisztert egyórányi háziorvosi rendelésre Kellermann Péter, a kecskeméti alapellátás igazgatója. Az orvosok ugyanis éjjel-nappal adminisztrálnak; a rendelés felér egy kabaréval.

2006. december 25. 09:05, hétfő - Krasznai Éva

Az egyre türelmetlenebb betegek azt gondolják, hogy a doktor úr vizsgál, esetleg gyógyít, de ez nem igaz: adminisztrál.
Tapintani lehet a feszültséget a háziorvosi rendelő várójában. A betegek egyre türelmetlenebbül nézik az órát. Azt gondolják, hogy a doktor úr vizsgál, esetleg gyógyít, de ez nem igaz. A doktor úr ugyanis adminisztrál. A rendelés előtt, a rendelés után - lassan már a rendelés helyett is. És ez így megy az összes olyan rendelőben, ahol meg akarnak felelni a szabályoknak. Mi lesz itt, ha jön a vizitdíj?

- Ki merem jelenteni, hogy a vizitdíjat képtelenség bevezetni februártól - mondja Kellermann Péter, a kecskeméti alapellátás igazgatója, gyakorló háziorvos. - Egyrészt: amit erről tudunk, azt az újságból olvassuk. Hol van ennek a technikai háttere? Nem tudjuk, hogyan kell majd kezelni a pénzt, hogyan szedjük be, kinek és hogyan fizetjük be. Az is lehet, hogy naponta kell a postán sorba állnunk vele - fogalmunk sincs. Pedig a pénzkezelésnek szabályai vannak. Ezenkívül, ha a törvény így marad, akkor több millió embernek nem kell fizetnie. Ki igazolja ezt, hogyan tudja ellenőrizni a háziorvos, hogy ki a kivételezett? Ha legalább tudnánk, hogy merre induljunk, akkor már gondolkodhatnánk a megoldáson. Arról nem beszélve, hogy ehhez emberi erőforrás is kell, de abból van a legkevesebb.

A kecskeméti igazgató szerint a kórházi ágyak csökkentése egyébként is csak úgy oldható meg jól, ha az alapellátást megerősítik. Ám az adminisztrációs terhek miatt már most is nagyon lelassult a rendelés: a régi szintet sem tudják tartani, és erre tesznek még pluszterheket. Egy orvos és egy nővér jelenleg képtelen a papírmunka végére érni. A háziorvosnak egyrészt ki kell keresnie vaskos könyvekből a betegségkódot. Aztán egy másik könyvből azt a gyógyszert, ami az adott betegségre a legolcsóbb. Ha netán a beteg még kötszert is szeretne, az egy külön közlöny. És akkor még ott van a közgyógylista. Mindez egyetlen recept miatt, és egy idős betegnek átlagosan öt receptje van.

- Persze, néhány tucat kódot előbb-utóbb meg lehet tanulni, és használhatom kizárólag azokat, csak ez így nem lesz korrekt - folytatja Kellermann. - De ha nem korrekt, akkor meg mi értelme van? Szívesen meghívom a miniszter urat, aki tudtommal háziorvos is volt: jöjjön el, és csak egy órát rendeljen helyettem! Utána beszéljük meg a tapasztalatokat! Volt olyan közgyógyellátott betegem, akinél az adminisztráció 35 percig tartott. El tudom képzelni, hogy mit gondolt rólam a többi páciens. Ennyi idő alatt már műteni lehet.

Egy másik elrettentő példát is felhoz a háziorvos: - Ki kell számolnom és dokumentálnom kell egy kenőcsből a napi adagot. Ha a beteg több négyzetcentit ken be, és kicsit vastagabban, mint ahogy én gondoltam, akkor vesztettem. Kérdezem: hogy lehet kiszámolni egy kenőcs napi adagját?

Kellermann szerint az is érthetetlen, hogy miért kell kitöltenie négy oldalt a beteg zárójelentései alapján, amivel őt a gyógyfürdőbe küldi, ha ott megint elkérik a zárójelentéseit. Ez háromnegyed órát vesz el; addig áll a rendelés.

Az alapellátási igazgató meggyőződése, hogy hiába rendeli el törvény a vizitdíjat februártól: az országban nincs olyan háziorvos, aki annak eleget tudna tenni.

Egy gondolati kísérlet - ez lesz a valóság?

KÉPZELJÜK EL: reggel nyolckor beállítunk a háziorvoshoz, és ötezressel akarunk fizetni vizitdíjat! Akkor ő vagy gondoskodik váltópénzről, vagy elzavar bennünket felváltatni a sarki kisboltba. Utóbbi esetben vajon kell-e ismét sorszámot vennünk, ha visszamentünk a rendelőbe? Vagy belopódzunk soron kívül fizetni, magunkra haragítva a többi beteget?

Sokat várnak a dokinál?

ROMSICS FERENC, Kecskemét: - A rendelési idő kezdetére nem szabad odamenni. Akkor vannak a legtöbben. A legjobb félidőben vagy a vége felé érkezni. Havonta íratok fel gyógyszert, mindig figyelek, hogy ne kelljen sokat várnom. Pár perc alatt végzek, a gyógyszereim a gépben vannak, csak nyomtatni kell a receptet.

MARTON PÉTER, Baja: - Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy betegség miatt már hét esztendeje nem kellett felkeresnem háziorvosomat. Viszont a jogosítványom megújításakor el kellett mennem hozzá. Bár egymagam voltam a váróteremben, kereken egy órát várakoztam, ugyanis egy gyógyszerügynök fontosabbnak bizonyult nálam.

Takács Valentina

Forrás: Petőfi Népe, WebDoki

Háziorvosok reflexiói a CIKKRE és ROMSICS FERENC, MARTON PÉTER megnyilatkozásaira: :-)

Dr. Sz. L. (ma 21:35)
Az adó. Minden bevétel után adózni kell. A vizitdíj min. 51%-a adó.
"Akkor drága az egészség, ha meglep a betegség"

Dr. M. G. F. (ma 21:19)
Szinte biztos hogy nem fog nálunk maradni a vizitdíj,valamilyen formában le fogják tőlünk vonni,csak még azt nem tudom mi lesz az ürügy.

Dr. K. Gy. (ma 19:37)
Ennek semmi értelme...

Dr. K. Gy. (ma 19:36)
Akkor kinél is marad a vizitdíj?
:-) Kinek a bevétele?
Ki hazudik?
És milyen jogi megfogalmazás az, hogy önhibájából?
Kik fogalmazzák ezeket?
És ha nálam maradna, de nem tudom beszedni, nem akarom beszedni, akkor hogyan lesz hirtelen a biztosítóé?
Ilyen zagyvalékot...

Dr. H. V. (ma 17:46)
A vizitdíj nem biztos, hogy olyan "fakultatítv feladat" lesz.
A tételes betegforgalmi jelentés adatai az abból levezethető fininszírozás és az alábbi jogszabály lehet, hogy csekélyebb mozgásteret hagy mind, gondolnád !
"Amennyiben az ellenőrzés során megállapítható, hogy az egészségügyi szolgáltató - önhibájából - nem teljesítette a 18/A. § (15) bekezdésének b) pontja szerinti kötelezettségét, az egészségügyi szolgáltató a be nem szedett vizitdíjak, illetve kórházi napidíjak összegének megfelelő összeget megfizeti az egészségbiztosítónak.

Dr. K. I. (ma 10:31)
Romsics urat gondolom ismeritek, amikor már rohannál haza, lezárod a számítógépet, akkor ő bekopog.kezében a dobozokkal, esetleg 3 zárójelentéssel, esetleg egy 4 oldalassal, mert ő dörzsölt, tudja hogyan kell az orvost leszivatni. Amúgy munkanélküli, egész nap a kocsmában üldögél, esetleg onnan figyeli, hogy mikor nincsenek már.

Dr. S. Gy. (ma 10:23)
kiválasztottak:-)

Dr. Ö. A. (ma 10:19)
jöttek

Dr. K. A. (ma 09:52)
Romsics Urat és Marton Urat az előbbiek cáfolatára ki delegálta az ujságba?


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?