A kormány fenekestül felforgatja az egészségügyet

Alapvető átalakítások küszöbén áll a magyar egészségügy - derült ki Szócska Miklós különböző konferenciákon tartott előadásaiból.


A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyért felelős államtitkárságának vezetője arról beszélt, hogy rövidesen a parlament elé kerülhet az a salátatörvény, amelynek célja, hogy megteremtse a szektor átrendezésének feltételeit. A kórházak konszolidációja már az idén valamilyen szinten megtörténik, ezt azonban szigorú feltételekhez kötik. Mint elhangzott: a gyógyítási kapacitásokat a szükségleteknek megfelelően alakítják át.

A súlyponti kórház fogalma kikerül a terminológiából. Szócska a finanszírozási struktúrával kapcsolatban beszélt arról, hogy előírják majd például a beszerzési társaságok megalakítását. Mint hangsúlyozta: a kisebb kórházak rosszabb tárgyalási pozíciójuk miatt akár 30 százalékos "felárat" is kénytelenek fizetni.

A jövő finanszírozásában jelentős szerepet játszhatnak az ösztönző rendszerek, a jól gazdálkodó intézmények megtakarításaikat szabadon felhasználhatnák majd. A háziorvosok számára ugyan többletforrást nem tudnak biztosítani, ösztönző rendszerüket azonban alapvetően átalakítják. Az államtitkár kilátásba helyezte a népegészségügyi intézményrendszer radikális újragondolását is. Ebben - ahogy Szócska fogalmazott - az öngondoskodási piac szereplőivel is szeretnének együttműködni.

Már ennyiből is nyilvánvalónak tűnik, hogy a várhatóan még ebben a hónapban nyilvánosságra kerülő törvénymódosítási javaslatok fenekestül forgatják majd fel az egészségügyet (a kormány által más területeken más meghozott intézkedésekhez hasonlóan). Az előbbiek mellett azonban Szócska még elmondta, hogy hozzányúlnak a területi ellátási kötelezettségek rendszeréhez (ami a korlátok oldását jelentheti), lazítanak a kapacitásátcsoportosítási szabályokon is.

Megszüntetik az elszámolási nyilatkozatot, rendezik a pro família felírásokat, változik a méltányossági támogatás. Mindemellett még a főváros egészségügyi rendszerének, a sürgősségi betegellátás helyzetének átalakítására is készülnek. Mindezt azonban a szakmával egyeztetve teszik.

Szócska Miklós szólt arról is, hogy heteken belül elfogadnak egy rendeletet, amely azt szabályozza majd, hogy milyen anyagokat nem tartalmazhatnak az étrend-kiegészítők. Az államtitkár szerint ez a szabályozás uniós szinten is provokatív lesz.

2010. október 18. 11:55, hétfő - Horváth Eszter Ágnes
Napi Gazdaság - B. Varga Judit


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?