A közétkeztetésre vonatkozó ajánlást adott ki az ÁNTSZ

2011. augusztus 03. 09:56Nyomtatás A Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége határozottan tiltakozik az augusztus 1-jével életbe léptetett ajánlás ellen. Mint mondják, a szakmai konzultáció elmaradt és több ellentmondást, hibát is felfedezni véltek a dokumentumban.

Mint Szabó Enikő elmondta, a legutolsó ajánlás 2007-ben jelent meg jogszabály formájában. Az új vendéglátóipari egységekre és közétkeztetőkre vonatkozó új jogszabály életbe lépése viszont ezt törölte. Ugyanakkor ez a jogszabály táplálkozás-egészségügyi szempontokra nem terjed ki, így e tekintetben egy jogszabályi hézag keletkezett. Szabó Enikő szerint várhatóan még az idén megjelenik az erről szóló jogszabály is, de addig a közétkeztetőknek nincs mihez tartaniuk magukat, a népegészségügyi szervek pedig nem tudnak mi alapján ellenőrizni, ezért volt szükség a tiszti főorvos augusztustól érvényes új ajánlására.

Emellett a régi jogszabálynak számos hiányossága volt, például nem volt külön meghatározva az egészségügyi intézményekben, fekvőbeteg-ellátó intézményekben lévő ápoltaknak mekkora az energiaszükségletük. Azt pedig a közétkeztetőnek is jobb tudni, mennyi kalóriát kell biztosítani a betegeknek - tette hozzá Szabó Enikő.

Továbbá a régi szabályozásban nem szerepeltek ilyen konkrétan megnevezett élelmiszereket. Így fordulhatott elő, hogy például az egészségügyi intézményekben gyakran kapott valaki tejfölt vacsorára, bölcsődékben, óvodákban tízóraira cukrozott szörpöt adtak a gyerekeknek. Ezért az új ajánlásban ezeket konkrétan is kiemelték. Felhívta a figyelmet továbbá, hogy a szociális-ellátó és gyermekintézményekben egyre több esetben van szükség allergiás, illetve diétás ételek készítésére. Ezért e tekintetben is részletesebb, pontosabb szabályozásra van szükség.

Szabó Enikő arra is kitért, a hétfőn életbe lépett ajánlás addig lesz érvényben, amíg a jogszabály életbe lép. A területileg illetékes kormányhivatalok népegészségügyi szakigazgatási szervei viszont addig is végeznek ellenőrzéseket. Egyrészt elkérik a vendéglátó által készített önellenőrzési dokumentumokat, különböző számítások alapján ellenőrzik az ételek változatosságát, nyersanyag felhasználását, továbbá azt, hogy milyen konyhatechnológiával készítették, de az is előfordulhat, hogy az ételsorból kiemelnek egy ételt és azt laboratóriumukban biokémiai elemzéssel megvizsgálják.

Kifejtette: a most érvényes szabályozás még csak ajánlás. Ha viszont megjelenik a rendelet, a hatóság határozati úton tudja kötelezni a szolgáltatókat az előírások betartására. A helyettes tiszti főorvos azt mondta: a szankciókat még nem dolgozták ki. Abban az esetben viszont ha - már a jogszabály életbe lépése után - az ellenőrzések során valamilyen hiányosságot, vagy szabályszegést tapasztalnak elképzelhető, hogy "egészségvédelmi bírságot" is kiszabnak majd.

Az országos tiszti főorvos új, augusztustól érvényes ajánlásában a közétkeztetésben kerülendő élelmiszerek közé sorolta a leveskockát, a cukrozott üdítőt és a szörpöt, a túl zsírosnak ítélt tejfölöket, húsokat, illetve húskészítményeket.

A vendéglátósok tiltakoznak
"A szándékot üdvözöljük, de a megvalósítás módja ellen tiltakozunk" - áll a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége által kiadott közleményben. A szövetség azt írta, hogy az ajánlás társadalmi vitája elmaradt, az anyag előkészítetlen, ennek következtében ellentmondásokkal teli, elhallgatja az anyagi háttér kérdését, ezért annak azonnali visszavonását kérik.

Elfogadhatatlannak nevezték, hogy az érintettekkel való szakmai konzultáció nélkül életbe lépett egy olyan anyag, amelynek a betartását annak megismerése napjától a népegészségügyi szakigazgatási szerv már ellenőrizheti. Úgy vélik, több ponton ellentmondásos az ajánlás, értelmetlennek találják például a tej zsírtartalmára vonatkozó korlátozást és indokolatlannak a 20 százalékos tejföl teljes tiltását.

A szövetség közölte, hogy az anyag gyakorlatilag tiltja az olívaolaj felhasználását, s a mediterrán diéta alapját képező, keménybúza alapú "olasz" tészták Magyarországon csak köretként adhatóak, 10 naponként maximum 2 alkalommal. Kiemelték, hogy a gyerekek az ajánlás szerint lekvárhoz 10 nap alatt, 30 étkezésből csak egyszer juthatnak, a természetes tejhez hasonló tejtermék mostantól csak 1-3 éves gyerekeknek adható, a többi korcsoport csak iparilag csökkentett, 1,5 százalékos zsírtartalmú tejet kaphat.

(forrás: MTI )


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?