Schmitt is maradásra buzdította a rezidenseket

A köztársasági elnök arra biztatta a Semmelweis Egyetem elsőéves hallgatóit, hogy a várható nehézségek ellenére is tartsanak ki Magyarországon, és azzal hálálják meg taníttatásukat, hogy boldogságukat nem a "könnyebb élettel kecsegtető külföldön, hanem a szülőföld rögösebb útján" próbálják elérni.

Az államfő vasárnap, az egészségügyi oktatási intézmény 242. tanévnyitóján mondott beszédében a tapasztalatszerzés céljából mégis külföldre távozóktól azt kérte, iparkodjanak minél hamarabb visszatérni, hiszen - mint mondta - a magyar emberek egészségéért fáradozni biztosan felemelő érzés lesz.

A köztársasági elnök azt kérte az elsőévesektől, hogy gyermeki lelkesedéssel forduljanak választott hivatásukhoz és azt valódi odaadással sajátítsák el. Mostantól csak rajtuk múlik - tette hozzá -, hogy szorgalmas munkával megkönnyítik, vagy léhasággal megnehezítik céljuk elérését.

Úgy fogalmazott: "Akarjanak minél többet tudni, tájékozódjanak szenvedéllyel, tanuljanak nyelveket, töltődjenek művészetekkel és sporttal, használják bölcsen és józanul az európai nyitottságból adódó lehetőséget."

Németh László drámaírót idézve Schmitt Pál szólt arról is: az iskola feladata emellett az, hogy "kifejlessze a rendtartás igényét, a tájékozódás szenvedélyét és képességét. Így talán az életbe kilépő ember se nyugszik majd bele, hogy agya sejtteleppé váljon, hanem a világ értelmes, tetteit irányító modelljét építi állandóan magában".

A Semmelweis Egyetemen idén több mint kétezer elsőéves hallgató kezdi meg a tanévet az intézmény hat karán. Az egyetemen végzett korábban a Magyarországon dolgozó orvosok 42 százaléka, a fogorvosok 70 százaléka, a gyógyszerészek fele, valamint az egészségügyi szakdolgozók 27 százaléka és a testnevelő tanárok 80 százaléka.

2011. szeptember 05., hétfő, 08:16
Szerző: MTI

 


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?