Végtörlesztés háború

Amint arról értesülhettünk a különböző médiumokból, a hitelezéssel foglalkozó szakértői szolgáltatókat nemes egyszerűséggel kizárták a végtörlesztés ügyintézési folyamatából. Mindezt arra való hivatkozással, hogy az ügyfelekre nem terhelhetnek egyéb költségeket a bankok. Mit is jelent ez hétköznapi megfogalmazásban?


Csupán annyit, hogy elvégzendő munkájukért a bankok nem fizetnek munkadíjat a hitelszakértőknek, ami nem az ügyfelek költségeit csökkenti, hanem a bankok bevételeit növeli. Emiatt sajnos mind az információ áramlásnak, mind az ügyfél felé való ingyenes tanácsadásnak akadályt gördítettek az útjába, kvázi magára hagyták döntéseikben a devizahiteleseket.

A végtörlesztésről szóló törvény hatályba lépésének időpontja óta folyamatosan próbálunk konkrét megoldásokat és információkat beszerezni. A kormány illetve a bankok csatája azonban sajnos egyfajta állóháborúra emlékeztet, amelynek leginkább az ügyfelek lesznek kárvallottjai véleményünk szerint. Addig is, amíg ez az állapot tart, és az egyes konkrét esetekben nem tudunk segíteni, általánosságban a következőket javasoljuk:

  • Első lépésben mindenképp a saját hitelintézeténél érdeklődjön, hogy milyen feltételekkel történhet meg a forintra váltás az Ön esetében. Amennyiben egyáltalán érdemben foglalkoznak a saját devizahiteleseikkel.
  • A fennálló tartozásával kapcsolatban kérjen egy aktuális egyenleget (tehát nem zárást), hogy a további más bankoknál való érdeklődéséhez legyen aktuális kimutatása.
  • Legyen tisztában azzal, hogy a devizában fennálló tartozása végtörlesztési árfolyamon, és a fedezetül szolgáló ingatlan jelenlegi piaci értéke közötti különbség engedi-e a végtörlesztést/átváltást. Magyarul jelentősen meghaladja-e a piaci érték a végtörlesztés összegét, ugyanis az új hitelnél értelemszerűen az ingatlan jelenlegi (és nem az eredetileg becsült) értéke fog számítani.
  • Tervezze meg előre, hogy mekkora tehervállalásra képes a végtörlesztést követő években, és amennyiben teheti, kezdjen aktív vagyonképzésbe, meglévő likvid vagyonát pedig csak inflációt kizáró vagy felülteljesítő megoldásokba konvertálják.
  • A végtörlesztés törvényben megadott végső bejelentési határideje 2011.12.30. Tekintettel az elmúlt napok eseményeire még sokat tisztulhat a kép a végtörlesztés kapcsán, ezért az informálódást vagy a hitelfelvétel előkészítése már indítható, de a végtörlesztést bejelenteni csak akkor szabad, ha már biztosan tudja, hogy (hitelből vagy más forrásból) arra meglesz a fedezet.
  • Amennyiben végtörlesztésen gondolkodik, de még nem tudta eldönteni, hogy az ingatlan eladásából vagy forinthitelre átváltással oldaná ezt meg, inkább az eladást javasolják független szakértő partnereink. Még akkor is, ha valószínűleg alacsonyabb áron kell értékesíteni a lakást, mert a bankok által jelenleg kínált 12-13% körüli hitel THM-ek rendkívül nagy terhet jelentenek, tekintettel az akár 15-20 éves futamidőre.
  • Ne higgyen jól hangzó – és előre pénzt kérő – ígéretekkel elhalmozó szolgáltatóknak.

    Hozaminfó
    Szerző: - 2011. október 17. hétfő Kocsis Gábor

 


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?