Tiltakozó akcióra készülnek a háziorvosok

Ezen a héten kiderül, milyen bérajánlattal áll elő Szócska Miklós az egészségügyi dolgozók számára. A tárgyalásokon résztvevő érdekvédelmi vezetők egy része bizakodó, Éger István viszont úgy véli: a béremelésre szánt forrás nem elég ahhoz, hogy megállítsák az orvosok elvándorlását.

 

A Magyar Orvosi Kamara elnöke egy múlt heti konferencián az alternatív források felkutatásáról szóló terveket "elcsépelt közhelynek" nevezte, és ismét emlékeztetett: elfogadhatatlan, hogy megosztják az ágazatban dolgozókat.

Egyelőre azonban még az sem biztos, hogy a sajtóban terjedő számok reálisak; a múlt héten ugyanis kiszivárgott, hogy az egészségügyi államtitkár ajánlata szerint fele-fele arányban részesülnének a 30 milliárd forintos béremelési keretből a kórházakban és szakrendelőkben foglalkoztatott szakdolgozók és az orvosok, így előbbiek 6 százalékos általános béremelést, a mintegy 29 ezer aktívan dolgozó orvos közül pedig 18 ezer átlagosan bruttó 57 ezer forintot kaphatna.

Csakhogy forrásaink szerint ennél lényegesen kisebb összegről van szó; az érintett orvosoknak fejenként 34 ezer forint jutna, a szakdolgozóknak pedig még ennyi sem.

Noha korábban arról volt szó, hogy a bérrendezésre fordítható 30 milliárd forint a népegészségügyi termékdíj 15 milliárdos, illetve az Új Széchenyi Terv 15,6 milliárdos bevételéből tevődik össze, Szócska múlt héten már arról beszélt, hogy ezekkel, valamint "a hatékonyság növekedésének köszönhetően plusz 10-15 milliárd forintból általános béremelést tudnak adni az ágazat dolgozóinak". Hogy ez konkrétan mit jelent, egyelőre nem tudni, hiszen a megjelölt összegek mindegyike csak tervezett forrás, egyelőre nem áll rendelkezésre.

Annyi biztos, az alkuból kimaradnak a felnőtt- és gyermekorvosi és a fogászati alapellátásban dolgozók, ami mintegy 12 ezer orvost és legalább 20-25 ezer szakdolgozót érint hátrányosan. Az Orbán-kormány korábban éppen az alapellátás megerősítését tűzte ki célul, csakhogy az idei költségvetés nagy vesztesei a háziorvosok, miközben az egészségügyi ellátórendszer átalakításából eredő pluszterheket - a kórházi osztályok bezárását, a paciensek járóbeteg-ellátás felé terelését - az alapellátásnak kell viselnie. Éppen ezért - információink szerint - a háziorvosok külön tiltakozóakcióra készülnek.

B.I.M. / Népszava
2012. február 27. 06:45, hétfő


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?