Változások a receptre írt gyógyszerek kiadásában

Az egyes egészségügyi és gyógyszerészeti tárgyú miniszteri rendeletek módosításáról szóló 2/2012. (I. 3.) NEFMI rendelet többek között a gyógyszerek rendeléséről és kiadásáról szóló 44/2004. (IV.28.) ESZCSM rendelet szabályait is megváltoztatta.

 A módosításokra azért van szükség, mert a tapasztalatok azt mutatták, hogy a lakosságnál jelentős, sokszor lejárt gyógyszerkészletek halmozódtak fel. Ennek elsődlegesen az lehet az oka, hogy a betegség változása, vagy mellékhatások jelentkezése miatt az orvos menet közben más gyógyszerre, hatáserősségre állítja át a beteget. Ezekben az esetekben mind a beteg, mind pedig a biztosító fizetett azért a gyógyszerért, amit végül nem használtak fel, – az így keletkezett kár nagyságrendileg évente többmilliárd forint.

2012. január 4-étől az orvos egy vényen, egyszeri kiváltásra legfeljebb 30 napra elegendő gyógyszermennyiséget rendelhet. Ha az orvos az orális alkalmazásra szánt gyógyszerből 30 napot meghaladó mennyiséget rendel, de a vényen nem tünteti fel, hogy az meddig elegendő, akkor csupán a 30 napra elegendő adaghoz legközelebbi gyógyszermennyiséget tartalmazó csomagolási egységet lehet kiadni. Amennyiben az orvos 30 napot meghaladó mennyiségű gyógyszert rendel, azt legfeljebb háromhavi időtartamra, vényenként egyhavi mennyiség kiírásával teheti meg. Kivételes betegellátási érdekből, bizonyos körülhatárolt esetekben továbbra is megmaradt a maximum 1 évre történő gyógyszerrendelés lehetősége.

2012. február 1-jétől, amennyiben a beteg a referencia-gyógyszer vagy a preferált referencia-ársávba tartozó gyógyszer helyett másik készítmény kiadását választja, nyomtatott formában a ki nem váltott referencia-gyógyszer térítési díjáról is tájékoztatni kell a gyógyszert kiváltó személyt.

2012. március 1-jétől a három hónapra, három vényen rendelt gyógyszerek felírását és kiadását finomítja a jogszabály, azaz ekkortól az orvosnak minden vényen fel kell tüntetnie, hogy az mely időponttól váltható ki, s a vényíró szoftvereknek is alkalmasnak kell lenniük arra, hogy ezt a plusz adatot feltüntessék. A beteg az adott ellátási időszakot megelőzően, leghamarabb egy héttel korábban válthatja ki a gyógyszertárban az adott vényt.

2012. március 04. 11:34, vasárnap
(Forrás: MarketingPirula)


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?