Orvos (haza)látogatók

A hazai doktoroknak nemcsak a jövedelmi, de az életkilátásai is egyre romlanak. A külföldi lehetőségek ismeretében a jelenleg tervezett, valamelyest megemelt bérekkel változatlanul nehéz lesz itthon tartani nemcsak a szak-, de a háziorvosokat is.

Egy külföldön dolgozó orvos hihetetlen megbecsülésről, anyagi javakról beszél. A 41 éves szakember, három kisiskolás gyermek édesapja először 2002-ben szegődött el négy évre a brit betegeket gyógyítani, s tanulni a legkorszerűbb altatási technológiát a jól felszerelt műtőkben. Lehetősége volt egy évet Hollandiában is dolgozni, és összehasonlítani országok egészségügyi ellátását és finanszírozási normáit. A National Health Service (NHS) intézményében egy kezdő konzultáns fizetése évi bruttó 73 500 font (25,5 millió forint), amely az évek során 140 ezer fontra (48,5 millió forint) is fölmehet. (Nagy-Britanniában az adó és a járulék a bérek közel 50 százaléka.) Mindezért heti négy napon át a műtétek hosszától függően, de átlagosan 10 órát kell dolgozni, egy napot pedig képzéssel és papírmunkával töltenek el. Konzultánsként nem kell ügyelni. Nagy-Britanniában szigorúan veszik a vonatkozó uniós direktívát, a törvényben előírtnál nem ügyelhetnek többet az orvosok.

Hatalmas leterheltség

Fényévnyire van ettől a magyar valóság. A főállású munkahelyen persze mindent lepapíroznak, van, ahol valóságos adatok kerülnek a nyilvántartásba, de sok helyen elkerülhetetlennek tartják a trükközést. Az orvoshiány és a megélhetés miatt iszonyú mennyiségű túlmunkára kényszerülnek a doktorok.

A német nyelvet kitűnően beszélő orvosok akár egy héten belül elfoglalhatnák az osztrák kórházban az üres szakorvosi helyet, mindent elintéznének számára a váltáshoz, s indulásként 3500 euró (jelenlegi árfolyamon számítva egymillió forint körüli) alapbért kapnának heti harmincórás munkáért. Azaz minden hónapban egy hét szabadidejük lehetne.

„Egy orvoslátogatói félállással próbálkoztam egy gyógyszercégnél, amikor váratlanul jött egy írországi munkaközvetítés. Korábbról ismertem az országot, a nyelvet, így habozás nélkül fogadtuk el az ajánlatot" – mondja egy fiatal orvod, aki két kollégájával, három recepcióssal, egy nővérrel és egy takarítónővel működtet egy átlagos magyarországi praxist. Talán többet dolgozik, mint idehaza tette, „de a 120 ezer forintos magyarországi havi jövedelem helyett Írországban egy szakképzett háziorvos átlagosan 4000 eurót (mintegy 1,15 millió forintot) keres". Ügyeletvállalással, amely nem kötelező: ez lényegesen több is.

Nehéz összehasonlítani két ország gyógyítóinak a munkáját, az azonban tisztán látható, hogy például Írországban szigorúan betartják az engedélyezett munkaidőt. Délelőtt 9–13 óra és délután 14–17 óra között van rendelési idő a hét négy napján, átlagosan harminc beteget látnak el a rendeléseken, s mindenkinek van egy szabadnapja. Ilyenkor nézik át pácienseik korábban rögzített kórházi zárójelentéseit, laborleleteit. „A betegek gondozására nagy hangsúlyt fektetnek ebben nagyon is érdekeltek az orvosok. A praxisbevétel jelentős részét az állam állja a biztosítási kártyás páciensek után, a másik részét a privát betegektől kapják.

(Eredeti írás: Figyelő)
2012. április 15. 22:00, vasárnap


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?