OEP tájékoztató az eReceptről

Biztonságos gyógyszerkiváltás, átláthatóság, csökkenő adminisztráció, javuló beteg-együttműködés és kevesebb sorban állás a patikákban. Ezekkel az előnyökkel járhat a jövő év végéig bevezetendő eRecept.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár - figyelembe véve a szakmapolitikai és az ágazati érdekeket – elkészítette az eRecept fejlesztéséhez és bevezetéséhez szükséges terveket. A program megvalósítása uniós forrásból történik. Az európai és az amerikai eHealth illetve eRecept megoldásokat a hazai sajátosságok tükrében kívánja a lehető legjobban érvényesíteni az ágazat. Egyetértve az egészségügyi államtitkársággal, az elektronikus vényírást támogató rendszernek nem csak nyilvántartó szerepet kell betöltenie, de olyan funkciókat is el kell látnia, amelyek már a felírás pillanatában ellenőrizhetőek. Pl. Az eRecepten az orvos és a patikus számára is látható lesz, hogy az adott időszakban milyen gyógyszereket szed vagy szedett a beteg, ezzel pedig könnyebben kiszűrhetőek az esetleges nemkívánatos mellékhatások és könnyebben kontrolálhatók a duplikált gyógyszerkiváltások, ami a gyógyszerkassza szempontjából is előnyt jelent.

A elektronikus vény felírása is az orvos-beteg találkozásnál, a gyógyszerek kiválasztásával, az adatok rögzítésével kezdődik. Az eReceptet, az orvosnál történt rendszerbe kerülést követően már a patikus is szinte azonnal letöltheti.

Az elektronikus vény bevezetése több fázisra bontható, - ahogy ezt a nemzetközi példák is mutatják – folyamatosan fejleszthető. Az OEP részt vett azon a szakmai megbeszélésen, amelyen bemutatták az észt megoldást. Követendő példaként emelhető ki a megvalósítás szakaszolása, ahol a kritikus pontokat későbbre ütemezték, ezzel is elősegítve a gyors és sikeres bevezetést.

Minden gyógyszertárból elérhető lesz az eRecept adatbázisa, így területtől függetlenül hozzáférhet a patika az abban tárolt elektronikus vényhez. A gyógyászati ellátás, a szemészeti vények és a gyógyászati segédeszközök közül az egyedi gyártású termékek köre később kerül bevezetésre, de fontosnak tartjuk, hogy azokon a munkahelyeken ahol jelentős vényfelírás történik, már a bevezetéskor elérhető legyen.

Az előzetes terveknek megfelelően 2013. december 31-ig az eRecept bevezetése megtörténik.

Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Budapest, 2012. június 21.


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?