2007. évi változások az egészségügyben

2007-ben vizit- és kórházi napidíjat kell fizetni az orvoshoz fordulóknak, az átalakuló gyógyszerár-támogatási rendszer miatt növekednek a betegek terhei.

Több száz készítményt lehet kapni majd patikán kívül, többletbefizetésre kötelezik a gyógyszergyártókat és a patikatulajdonosokat is, átalakul a kórházi ellátórendszer, valamint elkezdi munkáját az Egészségbiztosítási Felügyelet.

Változás az is, hogy január 1-től kikerülnek a biztosítási csomagból az úgynevezett extrém sportok miatt szükségessé váló ellátások, így azoknak, akik például vízisíelés, jetskizés, vadvízi evezés, magashegyi expedíció (hegymászás), barlangászás, bázisugrás közben sérülnek meg, az életmentő beavatkozáson felül ki kell fizetniük az ellátást.

Részleges térítési díjat kell fizetni januártól a külső nemi jellegek megváltoztatásáért, a kábítószeresek detoxikálásáért, a hivatásos sportolók sportegészségügyi vizsgálatáért, szakvizsgálatáért.

A jövőben - várhatóan az első negyedévben - egyes (vény nélkül kapható) gyógyszereket patikán kívül is lehet forgalmazni, szigorú szabályok szerint. Ezen termékek körébe tartoznának egyes láz- és fájdalomcsillapítók, orr- és szemcseppek, vitaminok, savlekötők, köptetők és gyulladáscsökkentők.

Január 15-től változnak a gyógyszerár-támogatási kulcsok; ennek értelmében az eddig 90 százalékos támogatási kulcs 85-re, a 70 százalékos 55-re, míg az 50 százalékos támogatási mérték 25-re csökken. A változás a fogyasztói árakban mintegy 0-18 százalékos emelkedést eredményezhet, ha a beteg a betegségcsoporthoz tartozó gyógyszerből az olcsóbbat választja a jövőben.

A cukorbetegek, a magas vérnyomásban és szívritmus-zavarban szenvedők bizonyos gyógyszereinél a támogatási mérték nem változik, de az antibiotikumoké és egyes fájdalomcsillapítóké igen, így ezen készítmények árai is magasabbak lesznek.

2007. február 15-től a házi orvosnál és a szakrendelőben vizitdíjat, a kórházi tartózkodás idejére pedig kórházi napidíjat kell majd fizetni, amelynek mértéke mindkét esetben 300 forint alkalmanként, illetve naponként.

A vizit- vagy kórházi napidíj fizetése alól mentességet kapnak a 18 év alattiak, valamint nem kell megfizetni a díjat a katasztrófa-egészségügy, a kötelező népegészségügyi ellátások, a járványügyi tevékenység, meghatározott szűrővizsgálatok, a terhesgondozás, a gyermekágyas anyák gondozása, a szülészeti ellátás esetén. Mentesülnek a díjfizetés alól, akik tartós gyógykezelésekhez kötődő ellátásokra szorulnak. A szociálisan rászorulóknak is kell fizetniük, azonban az ő esetükben a díj összegét a különböző jogcímeken folyósított ellátásba "építik bele".

Az orvos által meghatározott betegúttól való eltérés esetén, illetve a beutaló nélkül igénybe vett egészségügyi szolgáltatásokért emelt összegű vizitdíjat kell fizetni.

A gyógyszergyártóknak a jövőben kötelező kereskedelmi rabattot - árkedvezményt - kell fizetniük, amely alól akkor mentesülhetnek, ha vállalják, hogy a készítmények termelői árát csökkentik, és a gyógyszereket legalább három évig ezen a csökkentett áron forgalmazzák. A rabatt százalékos mértéke függ majd a készítmények éves tb-támogatási arányától. A gyártóknak úgynevezett licencdíjat is kell fizetniük orvoslátogatóik alkalmazása után. Ez személyenként ötmillió forint lesz.

Megváltozik a gyógyszerfelírás rendje, amely különböző kötelezettségeket ró az orvosokra. Amennyiben az orvos rendszeresen, indokolatlanul és szakmailag megalapozatlanul eltér attól, hogy a hatóanyagát tekintve ugyanolyan, de olcsóbb készítményt írja fel a betegnek, a biztosítónak lehetősége lesz szankcionálni.

A nagyforgalmú patikáknak éves árréstömegük után szolidaritási díjat kell fizetniük januártól, a díj 0,5-2 százalék közötti lesz, és a jövőben könnyebb lesz patikát alapítani, hiszen eltörölték azt a rendelkezést, amely a lakosságszámhoz és területi elhelyezkedéshez kötötte a gyógyszertár nyitását, továbbá januártól nem adható ki gyógyszer annak, aki nem töltötte be 14. életévét, valamint a patikák a gyártóktól nem fogadhatnak el gyógyszerajándékot.

Jövőre átalakul a kórházi ellátórendszer. A kormány döntése értelmében az aktív kórházi ágyak száma a jelenlegi 60.146-ról 44.215-re csökken. Ezzel párhuzamosan a krónikus fekvőbeteg ellátásban (rehabilitáció, ápolás) elérhető ágyak száma 19.979-ről 27.169-re nő. Az összes ágyszám mintegy 11 százalékkal, 80.125-ről 71.384-re csökken. Közel hét és félezer aktív ágy krónikussá alakul. Az ellátórendszerben négy szint lesz: a kiemelt kórházak, a területi intézmények, a járóbeteg-központok és a háziorvosi praxisok.

A struktúra átalakításáról szóló törvény január 1-jei hatályba lépését követően az egészségügyi miniszter nyolc napon belül eljuttatja a ret-ekhez a régiókra vonatkozó kapacitási javaslatot. A regionális egészségügyi tanácsoknak (ret) 20 napjuk van arra, hogy döntsenek a normatívák és az ellátási területek felosztásáról. A döntés akkor érvényes, ha azt a régió valamennyi kórháza 30 napon belül jóváhagyja. Ennek hiányában a miniszter nyolc napon belül dönt a régió normatíváinak felosztásától. Az új finanszírozási szerződéseket 2007. március 31-ig kell megkötni.

2007-ben megalakulhat az Egészségbiztosítási Felügyelet. Az új intézmény egyfajta egészségügyi fogyasztóvédelmi szervezet lesz, amely honlapján közzéteszi a várólistákat, az intézmények értékelését és az árakat is. A létrehozandó felügyelet tevékenységének célja egyebek mellett az ágazat minőségellenőrzése, a szolgáltatók tisztességes piaci magatartásának felügyelete.

2006-12-31 14:04 Forrás: MTI


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?